Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussmagnat slår igen i Estland

Stagecoachgrundaren Sir Brian Souter slår vantarna i bordet i Estland. Foto: Ulo Maasing.

Stagecoachgrundaren Sir Brian Souter slår vantarna i bordet i Estland. Foto: Ulo Maasing.

Expressbussföretaget Superbus.com avvecklar sin trafik i Estland. Superbus ägs av Sir Brian Souter genom dennes investmentbolag Souter Investments. På fredagen meddelade företaget att man lägger ner trafiken i Estland från kommande månadsskifte.

Brian Souter grundade tillsammans med sin syster Stagecoach som är ett av Europas största buss- och tågföretag. Via Souter Investments äger Sir Brian även det expansiva Polskibus.com samt Onnibus i Finland. I Estland har Brian Souters företag kört tre linjer: Tallinn – Tartu, Tallinn – Pärnu och Tallinn – Narva.

Superbus förklarar att nerläggningen beror på administrativa beslut från det estniska vägverket, Maanteeamet, som man anser hela tiden har ansett sig motarbetat av. Enligt de ursprungliga planerna skulle Superbus ha startat trafiken i juli förra året, men Maanteamet bromsade etableringen med hänvisning till att de aktuella linjerna redan hade god trafik och att det inte fanns utrymme för mer.

Trafiken kom igång i december 2015, men inte så som Superbus ville.

– Vi tvingades att acceptera tidtabeller som ur ekonomisk och driftsmässig synpunkt var mindre bärkraftiga. Vi förde frågan till domstol och en dom i juni i år stödde oss. Men trots det har Maanteeamet inte ändrat sitt beslut och kräver att vi antingen fortsätter med den nuvarande trafiken eller också behåller den samtidigt som vi kör på nya linjetillstånd, skriver Superbus i ett pressmeddelande.

– Att göra så skulle tvinga oss att nästan fördubbla vår vagnpark och köra olönsamma linjer med få potentiella passagerare. Det skulle göra det omöjligt för oss att utveckla en lönsam affär. Därför ser vi ingen annan möjlighet än att lägga ner trafiken den 31 juli 2016.

Fram till dess lovar företaget att köra all trafik enligt tidtabell. Resenärer som köpt biljetter för senare datum får automatiskt tillbaka sina biljettpengar.

Superbus använder 14,5 meters Van Hool Astromega dubbeldäckare med 89 platser i läderklädda stolar och med eluttag och gratis wifi för resenärerna.

Tidigare i sommar blev det klart att Stagecoachägda Megabus.com överlåter sin trafik på kontinenten och mellan kontinenten och London till tyska Flixbus. Megabus kör nu som underleverantör till Flixbus.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)