Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Londons smarta kontaktlöshet blir global

Londons lyckade kontaktlösa biljettsystem kan nu användas över hela världen. Foto: Ulo Maasing.

Londons lyckade kontaktlösa biljettsystem kan nu användas över hela världen. Foto: Ulo Maasing.

Medan många svenska kollektivtrafikmyndigheter har sina egna, ofta kritiserade lokala lösningar på kontaktlösa kort bjuds nu Londons framgångsrika betalsystem ut till hela världen. Transport for London, som är huvudman för kollektivtrafiken i den brittiska huvudstaden, har skrivit avtal med Cubic Transportation Systems (CTS) som gör det möjligt att marknadsföra och anpassa det framgångsrika Londonsystemet med Oyster card för städer i hela världen. Systemet gör det också möjligt att ”blippa” sitt kontaktlösa bankkort lika snabbt som vanliga kollektivtrafikkort – utan särskilda kortläsare eller PIN-koder.

För Transport for London är affären ett sätt att hålla nere biljettpriserna. Londons nye borgmästare, Labourpolitikern Sadiq Khan, har nämligen lovat att frysa kollektivtrafiktaxan i London. För att klara det ska Transport for London sälja sin kompetens och expertis över hela världen.

– Vi kommer att använda inkomsterna från detta för att investera i ny infrastruktur och för att frysa biljettpriserna, säger Khan som för övrigt efterträdde Boris Johnson som borgmästare.

Avtalet om de kontaktlösa korten är det första exemplet på en sådan försäljning. Det innebär att CTS har rätt att skräddarsy betallösningar för städer och regioner över hela världen, baserade på Londons kontaktlösa system. Affären är värd 150 miljoner pund, cirka 1,7 miljarder kronor.

CTS har arbetat länge med Transport for London och  var med om att år 2003 lansera de kontaktlösa korten i London, Oyster Card.

Transport for London var också först i världen inom kollektivtrafiken med att låta systemet acceptera kontaktlösa bankkort med samma rabatter som Transport for Londons eget Oyster Card. 2012 infördes möjligheten på bussarna i London och i september 2014 utvidgades det till tunnelbanan, spårvagnar och lokaltåg. Resenären behöver bara ”blippa” sitt kontaktlösa bankkort på samma sätt som det vanliga kollektivtrafikkortet. Systemet drar automatiskt rätt betalning och ger rätt rabatt för den som reser frekvent. Resenären kan också på en egen, inloggningsskyddad hemsida följa sina transaktioner, resa för resa.

Taggat som: , , , , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Äntligen. Något för alla trafik huvudmän i Sverige att ta ställning till,så enkelt det kunde bli istället för så besvärligt det är när man kommer till annan ort.

  2. Äntligen dax att kasta ut alla pengaslukande biljettsystem….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)