Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elhybrider från Volvo till Brasilien

Curitiba

Volvos elhybridbuss sätts i trafik i Curitiba, Brasilien. Foto: Volvo.

Den 18 juli börjar Volvos elhybridbuss att trafikera den brasilianska staden Curitiba som en gång var pionjärstad med Bus Rapid Transit, BRT. Under sex månader ska Volvo 7900 Electric Hybrid trafikera en av stadens busslinjer. Projektet är ett resultat av ett globalt partnerskap mellan Volvo och Siemens som har utvecklat laddstationerna för bussens elmotor. Laddning sker vid en av hållplatserna längs linjen vid en laddstation som har utvecklats av Siemens.

– Det här är ett av många steg som Curitiba tar i sitt arbete för hållbarhet. Vi vill allt mer integrera ny teknologi i vårt arbete och minska utsläppen av luftföroreningar, kommenterar Curitibas borgmästare Gustavo Fruet.

Systemet minskar dieselförbrukningen med upp till 75 procent och den totala energiförbrukningen är 60 procent mindre än för konventionella dieselbussar. I vissa utvalda områden körs bussen helt elektriskt, i andra som hybridbuss. Linjen är drygt elva kilometer lång och har omkring 2 200 passagerare om dagen.

Projektet i Curitiba utgör det tredje steget i utvecklingen av Volvos elektromobilitetsprojekt i Latinamerika. Det första steget var produktion och försäljning av konventionella hybridbussar i Brasilien, det andra ett demonstrationsprojekt av  hybridledbussar, även det i Curitiba.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)