Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler tar kollektivtrafiken på sommaren

Allt fler väljer kollektivtrafiken unmder sommaren. Foto: Sv ensk Kollektivtrafik.

Allt fler väljer kollektivtrafiken under sommaren. Foto: Sv ensk Kollektivtrafik.

Allt fler svenskar reser med kollektivtrafiken även sommartid. Det rapporterar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik som har analyserat och jämfört svenska folkets resvanor under sommaren de senaste fem åren.

– Vi kan konstatera att kollektivtrafiken gör lika mycket nytta på sommaren som under hösten, säger Mattias Andersson, ansvarig för Kollektivtrafikbarometern på Svensk Kollektivtrafik.

– Andelen som reser med kollektivtrafiken under sommaren ökar stadigt från i genomsnitt 19% till 22% de senaste fem åren.

Resandet med kollektivtrafiken de senaste fem åren har gått från att traditionellt huvudsakligen bestå av arbetsresor till att fritids- och nöjesresor ökar sin andel av vardagsresandet.

– Analyser visar också att fler samåker i bil under sommaren än under hösten. Framför allt i Norrbotten och Gävleborgs län samåker man som mest medan värmlänningarna inte ändrar sina resvanor med bil under sommaren. säger Mattias Andersson.

En regnig sommar som 2012 så förändras svenskens resvanor jämfört med soliga somrar. Vi handlar mer och besöker släkt och vänner i större utsträckning. Däremot minskar resor till nöjen.

Jämför vi med sommaren 2013 som hade en hög andel nöjesresor av samtliga resor sett till hela perioden. SMHI beskriver sommaren som ”En lagomsommar som tilltalade de flesta. Sommaren 2013 bjöd ofta på värme, men utan alltför påfrestande värmeböljor. Jämfört med sommaren 2012 var det under årets sommar betydligt mer sol och fler vackra dagar.”

– När vi har undersökt var svensken tillbringar sin sommar utomlands ser vi att våra nordiska grannländer ligger i topp och sedan är det Tyskland och Grekland som man besöker, säger Mattias Andersson.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)