Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya versioner av Solaris stadsbuss

Bland de nyheter som Solaris kommer att visa på IAA-mässan finns nya Urbino 12 Hybrid. Foto: Solaris.

Bland de nyheter som Solaris kommer att visa på IAA-mässan finns nya Urbino 12 Hybrid. Foto: Solaris.

På den stora nyttofordonsmässan IAA i Hannover i september kommer busstillverkaren Solaris att visa två nya versioner av sin stadsbuss. Det är dels en hybridversion och dels en version för gasdrift av nya Urbino, båda tolv meter långa. Därmed fortsätter Solaris att rulla ut nya versioner av bussen. Senare i höst presenterar man också en 10,5-meters version av nya Urbino.

De första bussarna av nya Urbino började levereras till bussföretag i Europa i mitten av förra året. Steg för steg utökar nu Solaris produktpaletten. Bland annat har man  lanserat nya Urbino i helelektrisk version. En sådan buss kommer också att finnas på plats på mässan i Hannover. Förutom låggolvsversioner av nya Urbino har även lågentréversioner introducerats.

Nya Solaris Urbino 12 Hybrid är en seriell hybrid med drivlina från amerikanska BAE Systems. Batterierna där energin lagras laddas med hjälp av en Cumminsdiesel på 210 hästkrafter.

Bussen kan även fås med ett system som gör det möjligt att stänga av dieselmotorn vid hållplatser så att bussen körs helt på el när den lämnar hållplatsen eller exempelvis ett trafikljus i en korsning. Dieselmotorn kan också stängas av redan innan bussen når fram till hållplatsen. Tekniken uppges ge en minskad bränsleförbrukning på upp till 20 procent, jämfört med motsvarande dieselbussar.

I Sverige har Solaris haft stora framgångar med sina gasbussar. På IAA i Hannover den 22 –29 september premiärvisar tillverkaren sin nya Solaris Urbino 12 CNG för gasdrift. Bussen har en Cummins gasmotor på 320 hästkrafter och Voith Diwa6 växellåda. Gastankarna på taket har en volym på 1875 liter gas, vilket ger bussen en ökad räckvidd jämfört med Solaris´ tidigare gasbussar.

Solaris kommer även att visa Urbino 12 electric med pantograf. Foto: Ulo Maasing.

Solaris kommer även att visa Urbino 12 electric med pantograf. Foto: Ulo Maasing.

I Hannover kommer Solaris även att visa sin Urbino 12 electric med batterier på 240 kWh och med pantograf på taket som komplement till den vanliga plug-inladdningen. Solaris har för övrigt den senaste tiden fått order på sin elbuss från Hannover och Hamburg i Tyskland samt Tammerfors i Finland.

Senare i höst kommer den polska busstillverkaren att visa nya låggolvsversioner av nya Urbino. På mässan Transexpo i polska Kielce i oktober kommer således en midiversion av nya Urbino på 10,5 meters längd och lite senare ska nya Urbino i trådbussversion, Trollino 12, ha premiär.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)