Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slut med upphandlad trafik i Örebro?

Stadsbussarna i Öfrebro kan i framtiden komma att köras i egen regi av regionen. Foto: Ulo Maasing.

Stadsbussarna i Örebro kan i framtiden komma att köras i egen regi av regionen. Foto: Ulo Maasing.

Region Örebro län överväger att köra stadsbussarna i Örebro i egen regi när det nuvarande kontraktet med Nobina löper ut. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Regionrådet Mats Gunnarsson (MP) anser att trafik i egen regi skapar ett ökat handlingsutrymme för att utveckla trafiken. Han menar att kontrakt med bussbolag på 8 – 10 år bromsar möjligheterna att satsa på ny teknik eller nytänkande.

– När det händer saker på den tekniska fronten eller i samhället i övrigt så blir det lite stökigt när vi ska förhandla om i ett väldigt reglerat avtal, säger han till SR Örebro.

Han nämner också att det krävs ett tätt samarbete med kommunen för att införa ett system med snabbussar eller utveckla en eventuell spårtrafik och lyfter också fram bussförarnas anställningsförhållanden.

– Det handlar om att skapa en trygghet i yrket, att man vet att det finns en arbetsgivare som är långsiktig. Jag behöver inte söka om mitt jobb stup i kvarten.

Redan i våras startade politikerna i regionen en utredning om framtiden för stadsbusstrafiken i Örebro och hur den ska bedrivas. Den utredningen ska se på tre olika alternativ, men Mats Gunnarsson är klart positiv till trafik i egen regi.

Gunnarsson kastar även sina blickar mot Västerås där stadstrafiken körs i egen regi och kan tänka sig ett samarbete med Västerås. Samtidigt medger han att det finns en risk att ege regi blir dyrare än dagens trafik.

– Men man skaffar sig också mycket starkare kontroll och förändringsmöjligheter.

Tankarna på att köra stadsbussarna i egen regi möter dock motstånd hos de borgerliga partierna i regionen. Men från fackligt håll gillar man idén.

Gismo Holmström, arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal, är positiv till Regionens tanke om att ta över busstrafiken i Örebro stad när kontraktet med Nobina går ut om några år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)