Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Närhet till kollektivtrafik viktig för bostadsköpare

Närhet till bra kollektivtrafik -r den viktigaste enskilda faktorn när bostadsköpare väljer läge. Allra helst vill man ha bra busstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Närhet till bra kollektivtrafik är den viktigaste enskilda faktorn när bostadsköpare väljer läge. Allra helst vill man ha bra busstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Goda förbindelser med kollektivtrafik är den viktigaste faktorn för bostadsköpare, bortsett från själva bostaden. Det visr en undersökning som byggföretaget Skanska har gjort bland potentiella bostadsköpare. Nästan åtta av tio köpare uppger där att goda förbindelser med kollektivtrafik är den viktigaste aspekten vid bostadsköp. Helst vill man bo nära en busslinje.

Enligt undersökningen anser 76 procent att goda förbindelser med kollektivtrafiken är den viktigaste aspekten när man väljer var man vill bo. För var femte är närhet till kollektivtrafik helt avgörande vid bostadsköpet. Att bo nära grönområden och livsmedelsbutiker rankas också högt för majoriteten av bostadsköparna.

De flesta anser att det maximalt ska ta tio minuter att gå till närmaste station eller hållplats. Längre avstånd än så accepteras inte ens av var tionde person.

Vilken typ av kollektivtrafik som finns i närheten är mindre viktigt. Var tredje person svarar att de vill bo i närhet till en busslinje, 21 procent föredrar tunnelbanan och var tionde vill bo i anslutning till spårvagn eller tvärbana. För var femte spelar det ingen roll vilket färdmedel de bor nära så länge det finns en förbindelse med kollektivtrafiken.

Den tid man kan tänka sig att spendera på att pendla mellan jobb och bostad varierar, 35 procent anger 21-30 minuter enkel resa och nästan lika många (34 procent) har 45 minuter som övre gräns.

Däremot vill en övervägande majoritet undvika för många byten, endast åtta procent av de tillfrågade kan tänka sig mer än ett byte med kollektivtrafiken för att ta sig mellan hemmet och arbetet.

Det här är enligt Skanskas undersökning de viktigaste aspekterna vid val av bostadens läge:

1. Goda förbindelser med kollektivtrafiken  76 %
2. Närhet till service t.ex. livsmedelsbutiker/apotek 59 %
3. Parkerings- eller garageplats i området  50 %
4. Närhet till grönområden   49 %
5. Närhet till dagis/skolor   13 %

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)