Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skandinavien vinnare när terrorskräck ändrar turisters resmönster

Kryssningsturister på sightseeing på Fjällgatan i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Kryssningsturister på sightseeing på Fjällgatan i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Länder som uppfattas som säkra kan räkna med en god tillväxt när det gäller turism från utlandet. Det gäller bland annat de skandinaviska länderna, Schweiz, Kanada och Australien. Det konstaterar världens största resmässa, ITB i Berlin som tillsammans med ett av de ledande forskningsinstituten för turism, IPK International, har kartlagt hur terrorhot och rädsla för terrorattentat påverkar turisters val av resmål. Resmönstren ändras, men inte viljan att resa.

Undersökningen gjordes i början av året, men först nu har resultaten presenterats. Resultatet bygger på intervjuer med 50 000 personer på mer än 40 större källmarknaderna för turism i hela världen.

IPK konstaterar att 40 procent av de internationella turisterna säger sig vara påverkade av terrorhot, men variationerna är stora från marknad till marknad. Få Sydamerikaner, skandinaver och holländare säger att terrorhotet kommer att påverka hur de reser medan asiater och östeuropeer i mycket större grad uppger att de påverks av den senaste tidens händelser.

Skillnaderna är också påtagliga mellan olika kategorier resenärer. Föräldrar till icke vuxna barn är mer försiktiga, medan yngre vuxna och ensamstående är relativt opåverkade av varningar för terrorism.

Globalt uppfattas länder som Israel, Turkiet och Egypten som ”farliga” länder. Det finns också en smittoeffekt som gör att även grannländer får en dålig image, oavsett om det har hänt något där eller inte.

IPK slår fast att en del länder kan räkna med en massiv nergång i turismen i år. Det gäller främst Turkiet, men också Tunisien, Marocko, Egypten, Jordanien och Israel. Däremot kan länder som Kanada, Australien, Schweiz och de skandinaviska länderna räkna med god tillväxt i den internationella turismen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)