Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sundsvall bryter med kollektivtrafikmyndigheten

Kommunalrådet Peder Björk(S), Sundsvall. Foto: Sundsvalls kommun.

Kommunalrådet Peder Björk(S), Sundsvall. Foto: Sundsvalls kommun.

Sundsvalls kommun säger upp avtalet med kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur. Bakgrunden är ett kraftigt missnöje hos kommunen med hur Din Tur har hanterat kollektivtrafiken i Sundsvall. I maj i år sa Sollefteå kommun upp avtalet med kollektivtrafikmyndigheten i länet.

– Vi säger upp avtalet för att kunna ta fram ett nytt bättre avtal, säger kommunalrådet Peder Björk (S) i Sundsvall.

Landstinget i Västernorrland och samtliga länets kommuner har träffat en överenskommelse om att gemensamt säga upp avtalet och börja planera för en ny organisering av kollektivtrafiken.

– När avtalet är uppsagt kommer vi att sätta oss ner tillsammans med de andra parterna för att ta fram ett nytt avtal, säger Peder Björk.

Enligt ett pressmeddelande från Sundsvalls kommun  är uppsägning ”det enda sättet att skapa utrymme för att se över förbundsordning och samarbetsavtalet som antagits av medlemmarnas fullmäktigen.”

– Vi har inte kunnat förverkliga de ambitioner vi har i Sundsvall för en bättre kollektivtrafik och den bilden delar vi med flera kommuner. Därför säger vi nu gemensamt upp avtalet för att kunna ta fram ett nytt bättre avtal, säger Peder Björk.

– När avtalet är uppsagt kommer vi att sätta oss ner tillsammans med de andra parterna för att ta fram ett nytt avtal. Vår ambition är att det ska kunna vara klart i slutet av året så att vi förhoppningsvis kan fatta beslut om det nya avtalet i kommunfullmäktige i vår.

Sundsvalls kommun kommer att utse en politiskt förtroendevald att företräda kommunen i arbetet med själva översynen av Kollektivtrafikmyndigheten. Beslutet om uppsägningen kommer att tas den 23 augusti i infrastrukturutskottet i kommunen, sedan lämnas ärendet vidare till kommunstyrelsen och ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktigen den 26 september.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)