Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kvarts miljon besökte IAA-mässan

IAA-mässan i Hannover räknade in nästan en kvarts miljon besökare. Foto: VDA.

IAA-mässan i Hannover räknade in nästan en kvarts miljon besökare. Foto: VDA.

Den stora nyttofordonsmässan IAA i Hannover, som avslutades på torsdagen, kunde räkna in 245 000 besökare på nio dagar, något fler än förra mässan år 2014. Då var ändå årets mässa en dag kortare än mässan 2014, nio dagar i stället för tio. Fackbesökarna utgjorde 86 procent av samtliga besökare mot 84 procent förra gången.

– Vi är mycket nöjda med besökarna, både när det gäller kvalitet och kvantitet, förklarade på torsdagen Matthias Wissmann, ordförande i den tyska fordonsindustrins branschorganisation VDA som arrangerar mässan.

Han konstaterade att tre dominerande ämnesområden präglade årets IAA-mässa: elektromobilitet, digitalisering och logistik i städer.

– Nästan alla tillverkare av stadsbussar och småbussar har idag elektriska fordon eller hybridfordon i sitt utbud. En del av dessa är redan i trafik på vägarna och många fler kommer att vara det i en nära framtid. Det betyder att allt mer nollemissionstrafik kommer att vara möjlig i städerna och att bussar och småbussar kommer att vara tysta som en viskning, sa Wissmann.

– Det är ingen slump att fyra av de fem bussar som kandiderade till titeln Årets Stadsbuss var elbussar.

Titeln vanns för övrigt av Solaris Urbino Electric.

Han presenterade även en rad siffror om årets mässa: 332 världspremiärer och över 100 europapremiärer. De internationella utställarna blir allt fler och utgjorde i år 61 procent av samtliga utställare på mässan. Största icke tyska utställarländer var Kina (229 utställare, Italien (145), Nederländerna (121), Turkiet (92) och Frankrike (85). Mer än en tredjedel av utställare kom från Europa (Tyskland oräknat) och en femtedel från Asien.

Drygt 2100 journalister från 58 länder var också ackrediterade till årets IAA-mässa.

Nästa IAA nyttofordonsmässa äger tum i Hannover den 27 september – 4 oktober 2018. Innan dess arrangerar IAA sin traditionella stora personbilsmässa i Frankfurt den 14 – 24 september nästa år.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)