Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Stopp för utbildning av bussförare”

Upphandlingstvist stoppar bussförarutbildning. Foto: Ulo MAasing.

Upphandlingstvist stoppar bussförarutbildning. Foto: Ulo Maasing.

Rättsliga turer kring Arbetsförmedlingens utbildning av yrkesförare stoppar helt starten av ny utbildning av bland annat bussförare. Det hävdar Grönlunds Yrkesutbildningar AB. Företaget tilldelades i maj Arbetsförmedlingens uppdrag att utbilda bussförare, men ett konkurrerande utbildningsföretag överklagade tilldelningsbeslutet.

Under sommaren och början av hösten har ärendet gått från förvaltningsrätten till kammarrätten där det ligger just nu. Den rättsprocessen stoppar nu helt starten av ny utbildning till yrkesförare, hävdar Grönlunds.

Företaget menar att precis som den nya arbetsmarknadsutbildningen på lastbilssidan sitter fast i en överklagandeprocess har utbildningen på bussidan fastnat i densamma. Nya bussförare kommer ut från arbetsmarknadsutbildningen tidigast hösten 2017. Risken finns enligt Grönlunds att fördröjningen blir längre än så.

Den av bussbranschen tidigare omhuldade gymnasieutbildningen av bussförare bidrar knappast att lätta på situationen där persontrafiken de närmaste två åren behöver ett tillskott på över 4 000 bussförare.

Enligt Grönlunds utbildas landets bussförare i princip endast inom vuxenutbildningen.

Komvux stod 2015 för ca 400 förare och arbetsmarknadsutbildningen för ca 1200. Från gymnasiet tog endast 5 stycken bussförare examen samma år.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)