Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning ska lyfta bussresande i Västernorrland

Kollektiv trafikmyndigheten i Västrnorrland står tillsammans med en rad andra aktörer bakom satsningen.

Kollektiv trafikmyndigheten i Västrnorrland står tillsammans med en rad andra aktörer bakom satsningen.

En storsatsning på ökat bussresande planeras nu i Västernorrland. Tanken är att projektet, döpt till KOLL2020, ska starta i januari nästa år och pågå till april 2020. Drygt 71 miljoner ska det kosta och parterna hoppas på medfinansiering med nästan 32 miljoner från EU, pengar som man söker via Tillväxtverket.

Länets kommuner, Kollektivtrafikmyndigheten Din Tur, landstinget, länsstyrelsen och Trafikverket ståt bakom satsningen där landstinget är huvudman.

Målet är att bryta den neråtgående kurvan i kollektivresandet. Kollektivtrafiken i länet har näst lägst marknadsandel i hela landet.

– Det övergripande målet är att fylla de bussar och tåg som finns. De långa resorna har ökat, men andra minskar. Det gäller företrädesvis stadstrafik som kommunerna ansvarar för och skolskjuts där man har mer restriktiva reskort nu, säger Hans Wiklund, regional utvecklingsdirektör på landstinget till Sundsvalls Tidning.

I satsningen ingår att göra stora investeringar i busshållplatser och bytespunkter i centrala Örnsköldsvik och Sundsvall,modernisera biljettlösningarna och förbättra en rad busshållplatser. I landsbygdstrafiken vill man samordna färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar med allmän kollektivtrafik.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)