Buss-, tåg- och färjeföretag kan komma att få ersättning för de kostnader man har för ID-kontroller som man utför för resande från Tyskland och Danmark till Sverige. Det avslöjade Anna Grönlund, vice vd och branschchef för Sveriges Bussföretag, vid den årliga bussdagen på Gekås i Ullared på onsdagen. Hon upprepade där också branschens krav på en flexiblare attityd från Transportstyrelsen när det gäller reglerna för kör-och vilotider.
– Infrastrukturminister Anna Johansson(S) har sagt till oss att hon anser att det är rimligt att staten ersätter transportföretagen för ID-kontrollerna. Men innan det kan bli någon ersättning vill regeringen först vara säker på att en ersättning till transportföretagen inte strider mot EU:s statsstödsregler, förklarade Anna Grönlund.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, avslöjade att staten kan komma att ersätta transportföretagen för ID-kontrollerna. Foto: Ulo Maasing.
Hon var en av föredragshållarna på Bussdagen och berättade där om det arbete som Sveriges Bussföretag gör. Hon höll fast vid den starka kritik som Sveriges Bussföretag har riktat mot hur ID-kontrollerna ska genomföras.
– Lagen har hafsats fram rekordsnabbt och regelverk och kriterier är oklara. Företag drabbas av sanktionsavgifter och förare kan drabbas av böter eller fängelse. Det är orimligt att bussföretag ska sköta polisens och tullens arbetsuppgifter sa Anna Grönlund.
Hon upprepade också Sveriges Bussföretags kritik mot Transportstyrelsens sätt att tillämpa det europeiska regelverket för kör- och vilotider.
– Transportstyrelsen är orimligt strikt i sin tillsyn, mycket hårdare än myndigheter i andra europeiska länder. Följden har blivit att inte ett enda bussföretag som har haft företagstillsyn har klarat sig utan anmärkningar i första omgången.
– Transportstyrelsens sätt att arbeta innebär att ett litet antal bagatellartade överträdelser kan leda till att företagets trafiktillstånd ifrågasätts. Och därmed grunden till företagens verksamhet. Helt orimligt, sa Anna Grönlund.
Från Sveriges Bussföretag medverkade även Mikael Persson som bland annat i organisationen svarar för turist- och beställningstrafik.
Göran Grell, vd för Rese-Konsulterna, analyserade aktuella trender i resebranschen.
– Min bild är att bussresearrangörerna tappar mark i branschen. De som inte bara har bussresor utan även flyg i sitt utbud klarar sig bättre. Förändringsgraden är för låg. Där måste bussresearrangörerna göra mer, hävdade Göran Grell.
Han menade att arrangörerna måste se sig själva mer som just arrangörer än som bussbolag och ändra sitt tänkande.
– Istället för att se kunderna som resenärer bör man se dem som gäster. En klar trend är att kunderna efterfrågar aktiva resor med ciceron, snarare än med traditionella reseledare.
Bussdagen lockade ett 70-tal deltagare från bussbranschen samt en lång rad utställare. Busstillverkarna fanns på plats med tretton bussar. Här är några bilder från utställningen i mässhallen på Gekås:

Vad sägs om en flaska whisky till det facila priset av 249 999 danska kronor? Åke Vad Jensen och Thomas Liljeborg marknadsförde Bordershops utbud. Foto: Ulo Maasing.

Peter Nyberg, Åbergs Data och Toffe Lindskog, Rese-Konsulterna i samspråk med Lars-Inge och Gert Karlsson från Asige Buss. Foto: Ulo Maasing.

Från Neoplan Syd fanns en manstark delegation på plats: Jonas Helsner, Mikael Nilsson, Jasmin Islamovic och Jocke Bay. Foto: Ulo Maasing.

Jenny Evergren från Scandlines och Suzanne Jordestedt från Stena Line tog hand om Erland Olsson, Sveriges Bussresearrangörer. Foto: Ulo Maasing.

Får det vara en snygg skjorta med matchande slips? Ensio Salkojärvi frestade med snygga uniformer. Foto: Ulo Maasing.
Lämna ett svar