Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL gör stor inbrytning på Island

I den stora leveransen till Island ingår landets första dubbeldäckare, en VDL Futura FDD2. Foto: Gunnar Steinn Úlfarsson.

I den stora leveransen till Island ingår landets första dubbeldäckare, en VDL Futura FDD2. Foto: Gunnar Steinn Úlfarsson.

Den holländska busstillverkaren VDL har gjort en rejäl inbrytning på Island. Det isländska bussföretaget Kynnisferdir har under sommaren tagit emot 30 lågentrébussar VDL Citea LLE och 13 VDL Futura. Ordern är den största någonsin för VDL på Island, likaså den första för kollektivtrafik-marknaden på ön.

De 30 Cietabussarna ska gå i trafik för travikhuvudmannen Straætó bs, medan de övriga kommer att användas i Kynnisferdirs turist- och beställningstrafik under namnet Reykjavik Excursions.

En av de VDL Futura som Kynnisferdir har köpt är dubbeldäckaren Futura FDD2, 14,1 meter lång och med plats för 92 passagerare. Bussen är den enda dubbeldäckaren på Island. Övriga Futura är sju FHD2-148, 14,8 meter långa och treaxliga samt fem Futura FHD2-129 tvåaxliga, 12,9 meter långa.

De Citea LLE som Kynnisferdir har köpt är 12 meter långa, har 2+2+1 dörrar och 33+3+1 sittplatser, rullstolsplats inräknad. Dessutom har bussarna cirka 42 stående passagerare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)