Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss-TV: Avancerad teknologi får kollektivtrafiken att funka

Kollektivtrafiken av idag är en högteknologisk bransch – långt mycker mer än motorer, tunga fordon och fordonsteknik. Branschen går igenom en snabb digitalisering. Svenskt Näringsliv har gjort en kort film om hur Nobinas verksamhet är uppbyggd kring avancerade IT-system. På tre och en halv minuter skildras hur operatören Nobina använder en stor mängd IT-system som samverkar med varandra för att optimera trafiken och för att erbjuda resenärerna en bra upplevelse.

Från appen i bussförarnas mobiler, informationsskärmar och wifi till passagerarna till trafikledningens ”fleet monitoring”. Alla dessa system utgår från en gemensam digital plattform som Nobina har utvecklat internt. Kollektivtrafik har blivit högteknologiskt och Nobina har etablerat ett eget utvecklingsbolag, Nobina Technology.

Peter Björnlund är chef för verksamhetsarkitektur hos Nobina. Han berättar att utvecklingen fortsätter i rask takt och att vi ska räkna med många stora förändringar de närmaste åren.

– På längre sikt så handlar det om att se det här i ett större sammanhang, det vill säga det handlar inte så mycket om att transportera sig till sitt arbete eller vart man nu ska, utan att få ihop hela livspusslet. Jag tror att vi kommer att få se exempel på tjänster och lösningar där man syr ihop sitt resande med till exempel att man hämtar upp sin matkasse på väg hem från jobbet.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=96qffuF2zGc]

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)