Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mercedes bussar bryter in i Kazakstan

Mercedes-Benz lanserade nyligen en ny generation av stadsbussen Conecto. Foto: Daimler Buses.

Mercedes-Benz lanserade nyligen en ny generation av stadsbussen Conecto. Foto: Daimler Buses.

Västeuropas största busstillverkare, Daimler Buses, har nu gjort en rejäl inbrytning på en ny marknad. Man har skrivit avtal med ett privat bussföretag i Kazakstan i Centralasien om leverans av 50 Mercedes-Benz Conecto stadsbussar. Håkan Jönsson på Daimler Buses uppger att man har gott hopp om att få leverera ytterligare 150 bussar till företaget.

Håkan Jönsson, Daimler Buses. Foto:Ulo Maasing.

Håkan Jönsson, Daimler Buses. Foto:Ulo Maasing.

Conecto är en stadsbuss som Mercedes-Benz har tagit fram främst med sikte på den östeuropeiska och centralasiatiska marknaden. Hittills har modellen under tio år sålts i ungefär 3 000 exemplar.

I början av september premiärvisade Daimler Buses den nya generationen Conecto med euro 6 dieselmotor men som också kan fås med gasmotor. Samtidigt fortsätter man att sälja den tidigare modellen  med euro 3-motor till marknader där efterfrågan finns.

– Affären är den första PPP-investeringen (Public Private Partnership) i Kazakstan, kanske i Centralasien. Vår kund, det privatägda bussföretaget Falcon Eurobus, har nu investerat i sina första 50 Mercedes-Benz Conecto stadsbussar för trafik i landets största stad, Almaty.

– Företaget ska förvärva ytterligare 150 bussar nästa år, en order som vi har gott hopp att vinna. Förutom bussarna investerar Falcon Europbus också i en bussdepå för 300 bussar, berättar Håkan Jönsson på Daimler Buses.

Han var tidigare försäljningschef för Mercedes-Benz bussar i Sverige men utsågs i höstas till ansvarig för Daimler Buses marknad och försäljning i Östeuropa och Centralasien. Hans arbetsområde omfattar de baltiska staterna, liksom länder som Azerbajdzjan, Armenien, Vitryssland, Slovakien,  Georgien, Kazakstan och flera andra där Daimler Buses är representerade genom generalagent.

Affären fick stor uppmärksamhet i media i Almaty, bland annat i TV.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)