Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sommarturismen växer, grannländer minskar

Även i sommar har turismen till Sverige ökat, men ökningstakten har nästan helt planat ut. Foto: Ulo Maasing.

Även i sommar har turismen till Sverige ökat, men ökningstakten har nästan helt planat ut. Foto: Ulo Maasing.

Sommarturismen i Sverige fortsätter att växa, men ökningstakten har mattats av kraftigt jämfört med fjolåret. Antalet övernattningar från våra grannländer minskar, medan de långväga besökarna ökar allt mer. Det visar färska siffror från Tillväxtverket. Sommaren 2016 uppgick antalet övernattningar vid svenska boendeanläggningar till 27,1 miljoner. Det är en marginell ökning på knappt 40 000 gästnätter jämfört med sommaren 2015.

Flest nya flerdagsbesökare kommer från Tyskland (+4 procent), Kina (+25 procent) och Storbritannien (+11 procent). Andelen besökare från grannländerna minskar; från Norge är minskningen två procent och från Danmark minus 14 procent.

Sommarturismen utvecklades åt olika håll i flera regioner. Dalarna och Gotland lockade flest nya besökare med en ökning på 77 000 besök vardera. I Västra Götaland och Halland däremot minskade antalet besök med 150 000 respektive 110 000 övernattningar.

De internationella gästernas fördelning runt om i landet visar också en splittrad regional utveckling. Flest nya utländska besökare hade Skåne (+53 000) följt av Stockholm (+40 000), Jämtland (+29 000) och Kalmar (+22 000).I Värmland (-60 000) och i Västra Götaland (-38 000) minskade de utländska övernattningarna mest i landet.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Vad gör detta i reda pengar?

    Hur mycket pengar genrerar turismen i t.ex. Stockholm?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)