Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeiskt pris till Göteborgs elbussar

Elbussprojektet i Göteborg har fått ett europeiskt pris. Foto: Ulo Maasing.

Elbussprojektet i Göteborg har fått ett europeiskt pris. Foto: Ulo Maasing.

EU-nätverket Civitas, som arbetar för hållbara städer och energieffektiva transportsystem, har prisat Göteborgs projekt med elbussar, ElectriCity. Vid Civitas årliga, internationella konferens som i år hölls i Gdynia i Polen fick elbussarna på linje 55 i Göteborg andra pris i kategorin Transformation, ”omvandling”. Första pris gick till Polens näst största stad Krakow.

Krakow fick priset med motiveringen att staden har satsat på ”attraktiva, nya gågator, fantastiska cykelvägar och utmärkta nya kollektivtrafiklinjer samt en övergripande förändring runt stadens världsarvsklassade gamla stad”. I motiveringen lyft man också fram att Krakow har ”ett av de längsta näten av bilfria gator i världen” och har åstadkommit betydande förbättringar när det gäller utsläpp av växthusgaser.

ElectriCity tilldelades andrapriset, vilket juryn motiverade med att ”Göteborgs Stad har tagit ett stort steg framåt med ElectriCity, ett samarbete som sammanför näringsliv, akademi och samhälle i utvecklandet av nästa generations hållbara kollektivtrafik. Lösningen har flera positiva effekter exempelvis minskning av luftföroreningar och buller, som medför positiva effekter på sociala aspekter och stadsplanering.”

ElectriCity är ett samarbete mellan bland andra trafikkontoret i Göteborgs Stad, Västtrafik, Volvokoncernen och Chalmers. I projektet ingår el- och elhybridbussarna på Västtrafiks linje 55, men ElectriCity är också en experimentverkstad för forskning om bland annat elfordon, kollektivtrafik och stadsplanering.

– Att bygga framtidens Göteborg, med hållbar mobilitet och goda livsmiljöer, kräver innovativa lösningar och starka samarbeten. ElectriCity är ett gott exempel på vad vi gemensamt kan åstadkomma, vilket vi är mycket stolta över. Jag ser fram emot en fortsatt spännande utveckling, säger Göteborgs Stads trafikdirektör Stefan Eglinger.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)