Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sörmlandsbönder vill ha hjälp av busstrafiken

Satsa på biogas istället för biodiesel, kräver Sörmlandsbönder. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

Satsa på biogas istället för biodiesel, kräver Sörmlandsbönder. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

En rad lantbrukare i Sörmland kräver i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren att Sörmlands kollektivtrafikmyndighet i framtida trafikupphandlingar ska ställa krav på att busstrafiken drivs med biogas. Anledningen är att det planeras två nya biogasanläggningar i Sörmland. De båda anläggningarna har fått statligt investeringsstöd på totalt 72 miljoner kronor och nu vill bönderna att kollektivtrafikmyndigheten ska säkra avsättningen för gasen.

– Bidraget skapar en unik möjlighet för Sörmland att få tillgång till ett lokalproducerat förnybart drivmedel till ett konkurrenskraftigt pris. Men för att produktionen ska kunna starta behövs långsiktiga avtal med en eller flera köpare av biogasen. Vi vill därför uppmana politikerna som beslutar om kollektivtrafiken i Sörmland att vid kommande upphandlingar av busstrafik ställa krav på biogas, skriver lantbrukarna i Eskilstuna-Kuriren.

De konstaterar att kollektivtrafiken i Sörmland idag i första hand drivs med biodiesel, men det riskerar att bli dyrare i framtiden.

– Genom att sluta avtal med lokala producenter kan ett lågt och stabilt drivmedelspris säkras för en lång tid framåt, samtidigt som en satsning påp biogas skapar lokala arbetstillfällen, framför allt på landsbygden.

– Politikerna i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet måste redan i år fatta ett inriktningsbeslut där biogas prioriteras inom regiontrafiken. Ett bra exempel på hur man kan agera är Kalmar län. Annars är risken stor att det statliga investeringsstödet på 72 miljoner kronor måste lämnas tillbaka.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)