Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En hjälte har korats – Skjutsgruppens grundare årets Trafiklabhjälte

Mattias Jägerskog har utsetts till Årets Trafiklabhjälte n2016.

Mattias Jägerskog har utsetts till Årets Trafiklabhjälte n2016.

Nu är det klart vem som är årets Trafiklabhjälte. Utmärkelsen tilldelades på måndagen Mattias Jägerskog, grundare till den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen. Ursprungligen erbjöd Skjutsgruppen inriktad på samåkning i bil, men numera är Skjutsgruppens sökverktyg Sveriges enda tjänst som kombinerar samåkning i privata bilar med klassisk kollektivtrafik.

Skjutsgruppen grundades för tio år sedan av Mattias Jägerskog genom att vänner och bekanta bjöds in via grupper i sociala medier att samåka i bilar. Sedan dess har rörelsen vuxit till nära 70 000 medlemmar, över hela landet. Idag kan Skjutsgruppens medlemmar söka resor i hela Sverige via skjutsgruppen.nu. Med öppen kollektivtrafikdata visar Skjutsgruppen både privatpersoners fordon och all kollektivtrafik i samma sökresultat.

På måndagskvällen tilldelades Mattias Jägerskog utmärkelsen Trafiklabhjälte 2016 för sitt arbete med Skjutsgruppen. Priset delades ut på Internetdagarna på Waterfront i Stockholm.

Juryn har bestått av Sara Rhudin från SKL, Daniel Rudmark från Viktoria Swedish ICT, Lars-Olof Hjärp från Trafikverket, Robert Fromell från Trafikförvaltningen SLL samt Johan Nilsson, vinnare av Trafiklabhjälte 2015.

Juryns motivering lyder:
”Mattias Jägerskog har genom ett starkt ideellt engagemang och en otrolig drivkraft initierat rörelsen kring Skjutsgruppen som idag engagerar närmare 70 000 personer.

Den nationella tjänsten underlättar för olika former av samåkning och visar på detta sätt vägen mot nya sätt att erbjuda mobilitet genom ett effektivare utnyttjande av befintliga resurser. Genom att använda öppna APIer från Trafiklab så lyckas Skjutsgruppen skapa en tjänst som gör att nya former av samåkning kombineras med klassisk kollektivtrafik.

Mattias har genom sitt engagemang drivit frågor om nya sätt att se på mobilitet,  delningsekonomi och hur öppna data är en central komponent i detta arbete.”

– Det är en stor ära, säger Mattias Jägerskog. Att få det här priset av kollektivtrafiken som jag älskar så mycket värmer.

Kollektivtrafikdatat som används av Skjutsgruppen kommer via Trafiklabs API:er.

– Det öppna och kostnadsfria trafikdatat har varit en förutsättning för att inkludera kollektivtrafiken, vilket vi verkligen vill, säger Mattias Jägerskog. För att bidra till att ännu fler kan resa tillsammans framöver har vi gjort samma sak – även vår samåkningsdata är öppen för tredjepartsutvecklare.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)