Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trots polis och tull: 20 spritbussar i veckan till Sverige

I nästa vecka inleds rättegången mot 19 personer efter ett tillslag av tull och polis i vårs. Men trafiken fortsätter. Foto: Tullverket.

I nästa vecka inleds rättegången mot 19 personer efter ett tillslag av tull och polis i vårs. Men trafiken fortsätter. Foto: Tullverket.

Nästa vecka inleds rättegången mot 19 personer i den största rättegången hittills som gäller spritbussarna, alltså bussbolag som smugglar in väldiga mängder sprit från Nordtyskland. Men trots insatser från tull och polis fortsätter smugglingen i full skala. ”Det kommer 20 spritbussar i veckan och varje buss har en last på 12 – 15 ton alkohol”, säger Lars Bäckström, chef vid tullen i Malmö till SvT Nyheter Öst.

Enligt SvT beräknas staten under de senaste åtta åren på grund av smugglingen ha missat 300 miljoner om året i skatteintäkter – 2,4 miljarder under åttaårsperioden. Vissa bussar har tjänat nästan 25 miljoner om  året i ren vinst på trafiken.

Polisen bedömer att omkring 2 000 ”målvakter” reser med spritbussarna för att agera shoppingresenärer.

SvT uppger att omkring 20 bussbolag är inblandade i den systematiska spritsmugglingen. Östergötland är ett centrum för verksamheten. En parkeringsplats i Norsholm fungerar som en stor omlastningsplats där spriten från bussarna lastas om till bilar och distribueras till andra håll i Mellansverige.

"Periodvis dämpade vi trafiken lite grann, men verksamheten är tyvärr tillbaka i full skala igen", säger Lars Bäckström chef vid tullens gränsskydd i Malmö.

”Periodvis dämpade vi trafiken lite grann, men verksamheten är tyvärr tillbaka i full skala igen”, säger Lars Bäckström chef vid tullens gränsskydd i Malmö.

För ett år sedan fick fyra myndigheter i uppdrag från regeringen att stoppa trafiken med de olagliga spritbussarna. Men resultatet blev bara en tillfällig dämpning av verksamheten.

– Periodvis dämpade vi trafiken lite grann, men verksamheten är tyvärr tillbaka i full skala igen, säger Lars Bäckström chef vid tullens gränsskydd i Malmö till SvT Nyheter Öst.

I våras gjorde myndigheterna en samordnad insats. 20 bussar kontrollerades, 30 personer frihetsberövades och över 40 000 liter alkohol togs i beslag.

– Det blev fullt i arresterna och vi fick transportera folk långa sträckor vilket krävde stora resurser. Skulle man göra dessa insatser varje vecka skulle rättsapparaten haverera, säger Lars Backström till SvT.

Linköpingspolisen Joakim Stenman är polisens nationella samordnare i arbetet med att stoppa spritbussarna.

– Att se hur dessa rullande Systembolag rullar in i landet med olaglig alkohol, som till stora delar går till unga människor, vill jag få stopp på. 90 procent av den alkohol som polisen tar om hand bland ungdomar kommer från insmugglad alkohol, säger han till SvT Nyheter Öst.

I nästa vecka inleds rättegången mot ett spritbussbolag från Östergötland. 19 personer står åtalade, från målvakter till bussbolagets ägare.

– Men bolaget fortsätter med sina resor. Jag tror det är för mycket pengar i det här så de kan inte sluta, säger Joakim Stenman till SvT Nyheter Öst.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)