Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med ersättning för ID-kontroller

Infrastrukturminister Anna Johansson(S). Foto: Ulo Maasing.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S). Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på onsdagen att transportföretag ska ha rätt till ersättning för ID-kontrollerna vid inresa till Sverige. Beslutet innebär att transportörer har rätt att ansöka om ersättning för kostnader som utförs enligt regeringens föreskrifter om ID-kontroller.

Ersättning lämnas för, som det heter, skäliga kostnader som operatörer av buss, tåg eller passagerarfartyg har haft för att utföra ID-kontroller.

De företag som söker ersättning ska också kunna styrka sina kostnader. Ansökan om ersättning prövas av Trafikverket och ersättningen betalas ut i efterskott efter att giltighetstiden för en period av ID-kontroller har löpt ut.

Regeringens förslag i höständringsbudgeten om att avsätta ett belopp om upp till 139 miljoner kronor för kostnader under år 2016 har godkänts av riksdagen.

– Det är glädjande att vi nu kan presentera en färdig ordning för hur transportörerna kan ansöka om ersättning för sina kostnader för att utföra ID- kontroller. Detta har efterfrågats av de berörda aktörerna alltsedan bestämmelserna infördes i januari 2016, säger infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Trafikverket bestämmer när ansökan ska lämnas, dock senast 9 månader från att en id-kontrollsperiod är avslutad. Period 1 omfattar 4 januari 2016- 3 juli 2016. Period 2 omfattar 4 juli 2016- 3 november 2016.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)