Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Olagligt ta betalt för kortbetalning på buss

Skånetrafikens "ombordavgift" för den som betalar med kort på bussen är olaglig en ny dom. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafikens ”ombordavgift” för den som betalar med kort på bussen är olaglig en ny dom. Foto: Ulo Maasing.

Det strider mot betaltjänstlagen att ta mer betalt för en biljett som köps ombord på bussen och betalas med kort. Det slår förvaltningsrätten i Malmö fast. Bakgrunden är att när det blev möjligt att köpa biljetter ombord på Skånetrafikens bussar och betala med kort så blev priset på de biljetterna tio kronor högre.

Steg för steg har resenärer med stadsbussarna i Skåne fått möjlighet att köpa biljett ombord och betala med betalkort. Först ut var Lund den 3 april, sist Malmö. Men den som valde att betala duobiljett, familjebiljett och vuxenbiljett ombord får betala tio kronor extra. För barn är priset fem kronor högre.

Olagligt, säger förvaltningsrätten i Malmö dit två personer har vänt sig och klagat. Betaltjänstlagen slår fast att det är förbjudet att ta ut en avgift vid kortbetalning. Att avgiften kallas för ”nytt ombordpris” spelar ingen roll, anser förvaltningsrätten.

Region Skåne hävdar att det handlar om en tjänst som man tidigare inte har erbjudit och att det därför inte handlar om ett pris som strider mot betaltjänstlagen. Men man får inte förvaltningsrätten med sig.

Region Skåne har ännu inte beslutat om man ska överklaga domen till kammarrätten. Om man inte gör det måste ”ombordavgiften” bort.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)