Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussarna räcker inte på Gotland

Tallink Siljas fartyg Silja Europa med estniska kryssningspassagerare i Visby hamn i somras. Foto: Ulo Maasing.

Tallink Siljas fartyg Silja Europa med estniska kryssningspassagerare i Visby hamn i somras. Foto: Ulo Maasing.

När den nya kryssningskajen i Visby börjar användas i april nästa år är risken stor att bussarna på ön inte räcker till. Vid ett och samma tillfälle kan upp till 30-40 bussar behövas, men så många turistbussar finns inte på ön idag, skriver helagotland.se.

Göran Hult, vd för Suderbuss AB som ingår i Gotlandsbuss AB, bedömer att det finns cirka 25 turistbussar på Gotland idag, förutom de bussar som används i skol- och linjetrafik. Han är oroad över situationen.

– Kryssningsbolagen säger nej till dem, de har inte den komfort de kräver, säger han, samtidigt som han tvivlar på att något bussbolag på Gotland är redo att investera i nya turistbussar utifrån kryssningstrafikens behov.

Göran Hult bedömer att det kommer att finnas uppdrag för de bussarna under några veckor varje år, och inte ens varje dag ens under högsäsong. En komplikation är dessutom att region Gotlands kommande upphandling av kollektivtrafik och skolskjutsar kolliderar med starten för kryssningskajen. Trafikstart är i mitten av 2019 och upphandlingen måste därför vara klar ungefär ett år innan.

– Innan upphandlingen är avgjord kommer inget bussbolag våga investera i kryssningstrafiken. Jag ser ingen lösning på det här. Jag är tveksam till att någon vill komma hit från fastlandet och köra bara kryssningstrafik, säger Hult til helagotland.se.

I samband med Almedalsveckan i somras presenterade Sveriges Bussföretag en rapport om kryssningsturismen till Gotland. Där slog man fast att en ny kryssningskaj är helt nödvändig för att bryta den neråtgående trenden i kryssningsturismen till Gotland. Men nu visar det sig att den nya kryssningskajen har blivit ett nytt problem för den gotländska bussbranschen – fast kanske inte så som man tänkt sig.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)