Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långsamt back för Viking – men framåt för specialkryss

Specialkryssningarna ökade men totalt minskade resandet med Viking Line något under 2016. Foto: Viking Line.

Specialkryssningarna ökade men totalt minskade resandet med Viking Line något under 2016. Foto: Viking Line.

Resandet med Viking Line minskade något under 2016, samtidigt som special- och temakryssningarna lockade fler resenärer. Drygt 6,5 miljoner resor gjordes med Viking Line under 2016. Det var totalt 1 procent färre än föregående år, vilket rederiet förklarar med omfattande dockningar av fyra av sju fartyg under året.

På Ålandskryssaren Rosella som går från Kapellskär dagligen ökade resenärsantalet i stället med 2 procent rapporterar Viking Line.

Även nöjeskryssaren Viking Cinderella som går från Stockholm till Mariehamn varje kväll har haft ett stabilt år, trots att det totala antalet resenärer har minskat med 3 procent jämfört med 2015. Minskningen beror enligt rederiet främst på att fartyget har varit uthyrt till utomstående aktörer i större utsträckning än året innan.

– Vi ser ett ökat intresse från företag och organisationer att chartra hela Viking Cinderella för en kortare eller längre period. Det motsvaras bland privatresenärerna av att allt fler lockas av våra special- och temakryssningar med inriktning på till exempel mat, träning, klassisk musik och exklusiva drycker. Trenden är helt enkelt att man vill umgås med likasinnade i en trivsam miljö i världens vackraste skärgård, säger Tapani Kauhanen, marknadsdirektör och vd för Viking Line Skandinavien.

Viking Line är också marknadsledande på sträckan mellan Stockholm och Åbo med en marknadsandel på 57 procent. I november ingick rederiet ett intentionsavtal om ett nytt klimatsmart fartyg som planeras att sättas in på kvällsavgången från Stockholm till Åbo. Ett slutgiltigt avtal förväntas bli undertecknat under våren 2017.

Även resandet med Viking XPRS som går flera dagliga turer mellan Helsingfors och Tallinn ökade under 2016 jämfört med året innan. Totalt reste 1,6 procent fler på sträckan.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)