Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brutet bussavtal kostar kommun miljonbelopp

Nordia Buss har vunnit ett principiellt viktigt mål mot Stenungsunds kommun.

Nordia Buss har vunnit ett principiellt viktigt mål mot Stenungsunds kommun.

Hovrätten för västra Sverige har dömt Stenungsunds kommun att betala en dryg miljon plus ränta till ett bussföretag i västra Sverige. Hovrätten slår fast att kommunen gjorde fel när man upphandlade hyra av tre bussar till övningskörning hos Vuxenutbildningen. När kommunen hade skrivit avtal med bussbolaget, Nordia Buss i Rönnäng, tyckte man att det blev för dyrt och köpte själv två gamla bussar till utbildningen och hyrde bara en från Nordia Buss. Så får man inte göra, slår hovrätten fast.

Bakgrunden är att Stenungsunds kommun hösten 2012 genomförde en offentlig upphandling som gällde hyra av en till tre bussar till Vuxenutbildningens övningskörning. Antalet bussar som skulle hyras in varierade eftersom utbildningens behov var olika vid olika tidpunkter.

I upphandlingen ställde man bland annat krav på lägst miljöklass Euro 4, vilket i praktiken innebar att bussarna kunde vara högst 6 – 7 år gamla.

Det enda anbudet kom in från Nordia Buss som därmed vann upphandlingen. Stenungsunds kommun skrev avtal med bussföretaget. Avtalstiden var två år med start den 1 november 2012.

När några månader hade gått ansåg kommunen att det blev för dyrt att hyra buss från Nordia Buss. Istället köpte man in två egna bussar. Dessa var 15 år gamla och uppfyllde således inte kommunens egna miljökrav. De behövde också repareras ofta.

Samtidigt ansåg kommunen att man ändå levde upp till sin del av avtalet då man fortsatte att hyra en buss av Nordia Buss. Det innebar att bussföretaget hade leveransskyldighet för tre bussar, medan kommunen ansåg att man bara behövde hyra in en. Bussbolaget hade i sitt anbud varit medveten om att antalet bussar som hyrdes in kunde variera och räknat in detta när man kalkylerade sin affärsrisk. Man ansåg att om utbildningen behövde hyra in mer än en buss skulle kommunen enligt avtalet hyra en eventuell andra och tredje buss från bussbolaget.

Det hela gick först till Uddevalla tingsrätt och därifrån till Hovrätten för västra Götaland som på onsdagen kom med sin dom. Domstolen gick helt på Nordia Buss´ linje och dömde Stenungsunds kommun till ett skadestånd som med ränta hamnar på cirka 1,3 miljoner. Dessutom måste kommunen betala parternas rättegångskostnader på cirka en halv miljon kronor.

– Det är naturligtvis mycket glädjande för oss som litet företag att vinna rättvisa mot en stor kommun som anser sig kunna sätta sina egna regler – och framförallt glädjande för vår bransch att denna dom kanske kan vara prejudicerande för liknande fall. Branschen består ju till största del av upphandlad trafik, säger Per Nordin, vd för Nordia Buss.

– Lika trist är att skattebetalarna i Stenungsunds Kommun blivit drabbade av vissa tjänstemäns schabbel, dels med tanke på skadeståndet och rättegångskostnaderna, men även för alla kostnader för inköp, reparationer och drift av de bussar som man köpt in i onödan om man följt gällande avtal.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)