Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare resa kollektivt – stora prisskillnader i landet

I Skåne behövde man i fjol bara göra 1§6 enkelresor med kollektivtrafiken för att det skulle löna sig med månadskort. Foto: Ulo Maasing.

I Skåne behövde man i fjol bara göra 1§6 enkelresor med kollektivtrafiken för att det skulle löna sig med månadskort. Foto: Ulo Maasing.

Det har blivit dyrare att resa med den regionala kollektivtrafiken, men skillnaderna mellan länen är stora. Priserna i kollektivtrafiken har dessutom ökat snabbare än bensinpriset. Därmed har det relativt sett blivit billigare att ta bilen några extra mil än att ta bussen. Det visar en ny rapport från Transportstyrelsen, Transportmarknaden i siffror.

Årets rapport är den andra i ordningen från Transportstyrelsen. I år ligger fokus på priserna i den regionala kollektivtrafiken, där nästan all trafik är upphandlad och subventionerad.

Rapporten konstaterar att kostnaderna för att bedriva regional kollektivtrafik har ökat kraftigt. Utbudet har ökat mer än resande, vilket har lett till ökade kostnader. Höjda biljettpriser har varit ett sätt att kompensera kostnadsökningarna.

– Vi kan se två tydliga tendenser: dels stiger priset på enkelbiljetter snabbare än priset på månadskort, dels överstiger utvecklingen av biljettpriset utvecklingen av bensinpriset. Det är således mer lönsamt att regelbundet nyttja kollektivtrafiken.

– Samtidigt har det relativt sett blivit billigare att ta bilen några extra mil än att ta bussen, säger Michael Stridsberg, utredare på Transportstyrelsen.

En enkelbiljett var förra året dyrast i Stockholm, där den kostade 36 kronor, och billigast på Gotland, där den kostade 20 kronor. Snittpriset för en enkelbiljett var 27 kronor.

Biljetter som handlas med reskassa var i snitt 4,50 kronor billigare än traditionella enkelbiljetter.

2016 var månadskort dyrast i Stockholm, där det kostade 790 kronor, och billigast på Gotland, där det kostade 370 kronor. Snittpriset för ett månadskort var 553 kronor.

Transportstyrelsen har även jämfört biljettalternativen och då fått en kvot som visar hur många enkelresor som behövs innan det lönar sig med ett månadskort.

Västernorrland har den högsta kvoten, där exempelvis en resenär i Sundsvall behövde fler än 30 enkelresor i månaden för att ett månadskort ska löna sig. Skåne har den lägsta kvoten med 16 resor i månaden för att ett månadskort ska vara lönsamt.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)