Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långsammare ökning av turismen

Sveriges fem mest besökta turismlän år 2016. Antal gästnätter samt förändring jämfört med 2015. Bild: Tillväxtverket.

Sveriges fem mest besökta turismlän år 2016. Antal gästnätter samt förändring jämfört med 2015. Bild: Tillväxtverket.

Turismen fortsätter att öka i Sverige, men ökningen är något svagare än tidigare år, summerar Tillväxtverket det gångna året. Sammanlagt gjordes det 62 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige under 2016. Det är en ökning med tre procent jämfört med året innan. Mest ökar de långväga besökarna, något som inte bara gäller Sverige utan också andra länder. Bakom utvecklingen ligger enligt Tillväxtverket ökad köpkraft i många länder och billigare långdistansflyg.

Under de senaste sju åren har de långväga besökarna ökat sin andel av de utländska övernattningarna i Sverige. I fjol var mer än var femte besökare som övernattade i Sverige från ett utomeuropeiskt land. Besöken från Kina har blivit tre gånger så många under de sju senaste åren. I fjol ökade de kinesiska besöken med 26 procent.

Samtidigt minskade flerdagsbesöken från de nordiska länderna. Övernattningar gjorda av gäster från Danmark och Norge minskade med fem respektive två procent, medan Finland ökade med tre procent. Andra närliggande länder ökade mer. Polen ökade således med 12 procent och Litauen med 33 procent.

Nästa alla regioner fick fler besökare under fjolåret. Flest övernattade i de tre storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Den region som lockade till sig flest nya besökare 2016 var Gotland. Där ökade övernattningarna med 11 procent jämfört med året innan. I Södermanland och Gävleborg ökade övernattningarna med nio respektive åtta procent, följt av Skåne och Västerbotten med sju procents ökning.

Den dämpade totala ökningen av övernattningar i Sverige beror enligt Tillväxtverket bland annat på minskad kapacitet att ta emot turister på svenska boendeanläggningar. Samtidigt finns det indikationer på att andra privata boendelösningar ökar, exempelvis Airbnb, vilket är något som inte fångas in i inkvarteringsstatistiken idag.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)