Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Aktivitetsstöd kan lätta bussförarbrist

Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Arbetsförmedlingen har beslutat att öppna möjligheter till aktivitetsstöd för bussbranschen. Beslutet kan hjälpa bussföretagen att anställa och utbilda förare. Rekryteringen av nya bussförare har blivit mycket pressad sedan förarutbildning i Arbetsförmedlingens regi har stoppats av en upphandlingstvist som nyligen ledde till att Kammarrätten beslutade att Arbetsförmedlingen måste göra om upphandlingen av utbildningarna.

Aktivitetsstöd innebär att berörda företag står för kostnaderna för riktade utbildningsinsatser på individnivå, medan Arbetsförmedlingen står för stödet till den arbetssökande under utbildningstiden.

I praktiken inleds ett projekt med att företaget tillsammans med Arbetsförmedlingen gör ett urval av lämpliga deltagare. Därefter fattar Arbetsförmedlingen beslut om praktik på 14 veckor hos det aktuella företaget. Efter avslutad praktik kan företaget erbjuda en anställning.

– Vi är glada över att möjligheten till aktivitetsstöd nu införs av Arbetsförmedlingen. Dialogen för att hitta en lösning i den rådande situationen har skett i konstruktiv anda, säger Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på Transportföretagen.

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

 1. Stora problemet är just att AF tillhandahåller en outsinlig ström av ”offerlamm”….finns mer än nog av förare bara det att inga vill stanna i en bransch med så usla förhållanden vad gäller tjänster och scheman…. Är det så här man höjer statusen på yrket? Förbättra villkoren för bussförare så skulle nog den här s.k. bussförarbristen minska.

 2. Vilket skämt AF!!
  Jag fick aldrig möjligheten pga.körkortstillstånd fastnade i byråkratin!!!!
  Jag satsade verkligen på detta för att ha jobb sista åren..
  Trist.Dåligt skött.Slentrianmässigt.
  Mitt kktillstånd infann efter 4 veckor!!!!
  E

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)