Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Manipulerade resekort – lurade till sig halv miljon

En bussförare i Östergötland misstänks ha lurat Östgötatrafiken på en halv miljon genom att sälja manipulerade resekort. Foto: Ulo Maasing.

En bussförare i Östergötland misstänks ha lurat Östgötatrafiken på en halv miljon genom att sälja manipulerade resekort. Foto: Ulo Maasing.

En bussförare i Östergötland misstänks för grovt bedrägeri och hans hustru för häleri. Bussföraren ska ha sålt manipulerade resekort och på det sättet ha kommit över upp till en halv miljon kronor, skriver Motala Vadstena Tidning. Bussföraren är anställd av ett bussföretag som kör åt Östgötatrafiken och nekar liksom hustrun till brott.

Utredningen mot bussföraren har pågått sedan förra sommaren. Det var ett ombud som säljer resekort som reagerade på att föraren ville köpa resekort och slog larm. Den 1 juni greps föraren och vid en husrannsakan i hans bostad hittade polisen flera hundra tusen kronor i kontanter, vilket man misstänker kommer från den brottsliga verksamheten med försäljning av manipulerade resekort.

Östgötatrafiken har nu strypt möjligheten för bussförare att göra överföringar mellan resekort så som det har gjorts i det här fallet.

Enligt åklagaren ska brottsligheten ha pågått mellan januari 2014 och april 2016. Rättegång väntas i april.

Under tiden har Linköpings tingsrätt beslutat om kvarstad på närmare 500 000 kronor.

– Det är så mycket pengar som Östgötatrafiken kan ha gått miste om, säger kammaråklagare Eva Kokkonen till MVT.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)