Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Personlig trafikinformation hackvinnare

Prisbelönta hackare.  Max Schedin, Poyan Nabati och Tobias Ahlin i Team Ridepulse. Foto: Nobina.

Prisbelönta hackare. Max Schedin, Poyan Nabati och Tobias Ahlin i Team Ridepulse. Foto: Nobina.

En ny app med personlig trafikinformation blev vinnare av det hackaway om framtidens resande som i helgen arrangerades av Nobina, TrafikLab, Drive Sweden med flera. Den vinnande appen informerar enbart om de trafikstörningar som är relevanta beroende på hur vi reser i vardagstrafiken.  Prisutdelningen ägde rum på måndagskvällen under ledning av den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter Swärd.

Vinnarna Max Schedin, Poyan Nabati och Tobias Ahlin i Team Ridepulse tog emot priset den 6 februari under eventet Tech Meetup Stockholm.

Resehacket anordnades av utvecklingsbolaget Nobina Technology tillsammans med Confetti, Drive Sweden, Ericsson och TrafikLab.

Vinnarna i Team Ridepulse kallar sitt projekt ”Sam” som i samåkning. I den iOS-app som gruppen tog fram väljer man ungefär när och hur man vill resa och får sedan information om de eventuella förseningar som rör ens egen resrutt.

– Vår idé hjälper alla som använder lokaltrafiken för att ta sig till och från jobbet att undvika störningar i trafiken – och att reducera små frustrationsmoment i vardagen, säger Tobias Ahlin, en av vinnarna som till vardags arbetar på Mojang.

– Det finns mycket trafikinformation tillgänglig, nästan för mycket. Men genom att fokusera på var du bor och jobbar och dina dagliga vanor kan vi filtrera ut den oväsentliga informationen och skicka dig notiser om det finns störningar som berör just dig och din vardag, fortsätter Tobias.

– Deltagarna var otroligt vassa och det var kul att se en så stor bredd av lösningar. Det var heller inga fejkade appar eller tjänster utan allt byggde på riktig data från källor vi redan använder, säger Anna Haeger, affärsutvecklare på Nobina Technology.

Det vinnande laget får nu resa till den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s världskongress och mässa i Montreal den 15 – 17 maj.

Bland övriga bidrag som tävlade fanns;

En fysisk nattygslåda som med hjälp av fyra boxar visar om du ska ta tåg, buss, cykel – eller om du kan sova vidare. Bygger på väderinformation och avgångar i kollektivtrafiken.

Enkel och ren iOS-app som visar nästa avgång mellan de platser som man oftast åker, t.ex. jobbet, hemmet och gymmet. Appen kommer att släppas på AppStore inom kort och fungerar också på Apple Watch.

En VR-app för tågresor där man ställer in ankomst och sin egen plats. Under resan dyker oväntade saker upp…

En app för att se var ens vänner är på en karta och föreslår en lämplig mötesplats baserat på triangulering utifrån ens egen position.

Tryggve – en chatbot för Facebook som man kan chatta med när man befinner sig i Stockholms kollektivtrafik om man känner sig osäker, rädd eller trött. Tryggve berättar sedan vad man ska göra. Kommer enligt plan att lanseras på Facebook inom kort.

En app för att koppla upp sig mot andra resenärer över hela världen – och dela sina reseupplevelser med varandra. Både med video och ljud.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)