Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Populärt turistmål satsar på BRT

Med stöd från den europeiska investeringsbanken ska Las Palmas på Kanarieöarna nu etablera en BNRT-linje. Bild: MetroGuagua.

Med stöd från den europeiska investeringsbanken ska Las Palmas på Kanarieöarna nu etablera en BRT-linje. Bild: MetroGuagua.

Allt fler städer världen över satsar på högklassig busstrafik. En av de mesta turiststäderna i Europa satsar på BRT, Bus Rapid Transit, eller superbussar som det ibland kallas. Den europeiska investeringsbanken, EIB, har beviljat lokaltrafiken i Las Palmas på Kanarieöarna ett lån på 50 miljoner euro, cirka 470 miljoner kronor, för att etblera en 11,7 kilometer lång, högklassig busslinje.

BRT-linjen har fått namnet MetroGuagua och kommer i princip att följa kustlinjen i den långsträckta staden. Lånet innebär att BRT-linjen nu kan börja byggas. Förutom nya bussvägar och busskörfält ska det EIB-finansierade projektet omfatta inköp av 17 BRT-bussar som antingen är helt elektriska eller hybrider, tre nya stationer, 17 hållplatser och en trafikledningscentral.

Bussarna ska gå var femte minut och man räknar med 2500 resenärer per timme i vardera riktningen

Ett av syftena med linjen är att öka Las Palmas dragningskraft på turister som ett alternativ till turistorterna på södra delen av ön.

I projektet ingår också bygget av en ny cykelväg samt bättre och bredare gångbanor längs busslinjen.

Här nedan finns en kort video om projektet:

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)