Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Telia satsar på uppkopplad kollektivtrafik

Östgötatrafiken tillhör Fältcoms kunder. Foto: Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken tillhör Fältcoms kunder. Foto: Östgötatrafiken.

Telia går nu till offensiv när det gäller uppkopplad kollektivtrafik. Det sker genom att Telia förvärvar IT-företaget Fältcom med huvudkontor i Umeå med ett 40-tal medarbetare. Fältcom arbetar med det som kallas sakernas internet, Internet of Things.

Företaget grundades 1998 och ägs idag till 93 procent av SEB Venture Capital och Industrifonden och har kunder globalt. Resterande sju procent ägs av de anställda.

I Skandinavien är man marknadsledande för mobila plattformar på bussar. Alla fartkameror i Sverige är utrustade med Fältcoms teknologi.

Omsättningen i fjol uppgick till cirka 83 miljoner kronor. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpesumman.

Fältcom har idag över 160 000 installerade enheter, varav 40 000 online. Deras teknologi återfinns i allt från hissar, Volvo Cars testbilar och tusentals bussar över hela Skandinavien till alla Sveriges väderstationer och hastighetskameror. Företaget blev utnämnt till en av världens 50 mest lovande leverantörer av IoT lösningar 2016 av CIO Review.

Nyliga framgångar inkluderar leverans av en IoT platform till VW Group’s Electronic Research Laboratory för att tillhandahålla en smart tjänst för att tanka lyx bilar i Silicon Valley och en leverans till New York City Department of Transportation (NYC DOT) som möjliggör ett program för att förbättra spridning av trafikinformation på New York Citys busshållplatser.

– Fältcom och Telia Company delar tron på att öppna plattformar och ekosystem är avgörande för att kunna realisera de oändliga möjligheterna med IoT. Med vår marknadsledande position är vi mycket förväntansfulla över att bli en del av Telia Company. Tillsammans kommer vi att stärka vår position och öppna för betydande tillväxtpotential och även öka farten i värdeskapandet för våra kunder och partners, säger Mikael Långström, vd för Fältcom.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)