Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt bättre för Keolis Sverige

Keolis Sverige gjorde förra året sitt bästa resultat någonsin. Foto: Ulo Maasing.

Keolis Sverige gjorde förra året sitt bästa resultat någonsin. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafikoperatören Keolis Sverige redovisar för 2016 för femte året i rad ett förbättrat resultat. Rörelseresultatet för 2016 blev 139 miljoner kronor mot 107 miljoner år 2015. Resultatet efter finansiella poster blev 134 miljoner kronor, en förbättring från året innan med 33 miljoner. Det framgår av Keolis Sveriges årsredovisning för 2016.

Nettoomsättningen ökade blygsamt från 2015 års 4,36 miljarder till 4,43 miljarder förra året. Samtidigt har personalkostnaderna minskat något, från 2,38 till 2,35 miljarder kronor.

På sista raden redovisar Keolis Sverige ett minus på 2,26 miljoner kronor. Resultatet 2015 var 94,3 miljoner. Den stora skillnaden  beror på att Keolis Sverige förra året skickade iväg 136 miljoner kronor som koncernbidrag; 2015 skickade man bara iväg 6,4miljoner.

– Det är glädjande att den positiva resultatutvecklingen håller i sig. Samtidigt ligger marginalen inte på den nivå vi eftersträvar. Vi arbetar kontinuerligt med ständiga förbättringar, ett arbete som intensifierats under 2016. Det behövs för att vi ska kunna växa, investera i våra medarbetare och verksamhet, säger Magnus Åkerhielm, vd för Keolis Sverige AB.

Företaget lyfter i sin årsredovisning gärna fram att man i delar av sin trafik har Sveriges nöjdaste resenärer och att man har genomfört ett förbättringsarbete som ger effekt och fortsatt positiv resultatutveckling.

Under året startade Keolis både busstrafik i Karlstad och servicetrafik i Värmland. Även i Falun och Borlänge startade ny trafik med Dalatrafik som uppdragsgivare.

För att höja språkkunskaperna hos en mångkulturell förarkår startade Keolis under 2016 ett projekt med en digital språkutbildning. Målsättningen var att förarna skulle känna sig mer säkra i det svenska språket och förenkla dialogen med resenärerna, trafikledningen och andra medarbetare. Utbildningen kommer att fortsätta under 2017.

I 2016 års kollektivtrafikbarometer står det klart att Karlstadsborna är nöjdast i hela landet med sin kollektivtrafik. Under 2017 kommer Karlstadsbuss och Keolis fortsätta arbeta för fler och nöjdare resenärer och utveckla nya trafiklösningar i Karlstad, framhåller Keolis. Även i Stockholm och Göteborg fortsätter Keolis få ett högt betyg av resenärerna.

Keolis fortsätter också sin långsiktiga satsning för att växa inom spårbunden trafik. Under året har spårorganisationen växt och stärkts med ytterligare kompetens för att öka innovations- och konkurrenskraften.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)