Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ändrade regler för elbusspremie, 123 miljoner till ID-koll

Elbuss i Västerås. Regeringen ändrar elbusspremien och bantar den något. Foto: Ulo Maasing.

Elbuss i Västerås. Regeringen ändrar elbusspremien och bantar den något. Foto: Ulo Maasing.

I sin vårändringsbudget som regeringen presenterade på tisdagen föreslår man att regelverket kring elbusspremien ändras, samtidigt som premien minskas något. 122,5 miljoner anslås för att kompensera transportföretagen för deras ökade kostnader på grund av ID-kontrollerna vid resor från Danmark till Sverige.

Staten kommer bara att ersätta transportföretagen för att genomföra själva ID-kontrollerna. Indirekta effekter av kontrollerna kompenseras inte, utan dem får transportörerna hantera på egen hand.

Reglerna för elbusspremien ändras, men det blir även i fortsättningen bara kollektivtrafikmyndigheterna somkan söka premien, inte bussföretagen själva. Regeländringen innebär att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna redan i planeringsfasen kan få besked om premien. Idag får kollektivtrafikmyndigheterna besked om elbusspremie först när man har investerat i en ny elbuss.

Samtidigt  minskar regeringen årets disponibla elbusspremie med sju miljoner, från 100 till 93 miljoner kronor. De miljoner som försvinner från elbusspremien ska istället användas till förberedande administrativa åtgärder inom Transportstyrelsen inför införandet av ett bonus-malussystem.

Anslaget till Klimatklivet ökas med 500 miljoner kr till totalt 1,2 miljarder kr under 2017. Klimatklivet används till klimatinvesteringar på regional och lokal nivå.

Regeringen aviserar också att man under året ska fatta beslut om en strategi för hållbar stadsutveckling. Där kan man förutsätta att kollektivtrafiken får en betydande roll.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)