Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping avvecklar biogasproduktion

Jönköping avvecklar sin förlustbringande biogasanläggning som har kostat invånarna mer än 200 miljoner under tio år. Foto: Ulo Maasing.

Jönköping avvecklar sin förlustbringande biogasanläggning som har kostat invånarna mer än 200 miljoner under tio år. Foto: Ulo Maasing.

Politikerna i Jönköpings kommunfullmäktige beslutade på torsdagen att den kommunala biogasproduktionen ska avvecklas, i alla fall i sin nuvarande form. En bred majoritet ansåg att det är orimligt att fortsätta med biogasproduktionen som går med betydande förluster. MP och V var emot, de övriga partierna överens om en avveckling.

Samtidigt ska man utreda om det går att få någon extern aktör att ta över biogasproduktionen eller om ett regionalt samarbete kan säkra ny biogasproduktion.

En storkund för biogasproduktionen i det kommunala energibolaget är Länstrafiken. Bland annat körs stadsbussarna i Jönköping på biogas. Men Länstrafiken har inte velat binda upp sig för att även i framtiden köra bussar på biogas.

Bakgrunden till beslutet att avveckla biogasproduktionen är att under de drygt tio år som biogasanläggningen på Torsvik har funnits har förlusterna uppgått till mer än 200 miljoner kronor.

Den nuvarande anläggningen har dessutom blivit föråldrad och kräver stora investeringar i en ny anläggning samtidigt som miljonerna har rullat ut från det kommunala bolaget Rådhus AB som via Jönköping Energi driver den.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)