Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Öppna dörrar på bussar i Lund

Nu kan man stiga på bussen genom valfri dörr i Lund. Foto: Magnus Lindhe/Skånetrafiken.

Nu kan man stiga på bussen genom valfri dörr i Lund. Foto: Magnus Lindhe/Skånetrafiken.

På nästan alla stadsbussar i Sverige måste resenärerna stiga på framme hos föraren. Så icke i Lund. Där får nu resenärerna gå ombord genom vilken dörr de vill – förutsatt att de reser med en biljett i Skånetrafikens nya app.

När Skånetrafiken lanserade MalmöExpressen, alltså linje 5 i Malmö, blev det också möjligt för resenärerna att stiga på bussen genom samtliga dörrar. Resultatet har enligt Skånetrafiken varit lyckat. Nu vill man se hur det fungerar med påstigning i alla dörrar i vanlig stadsbusstrafik.

Därför har Skånetrafiken startat ett pilotprojekt på stadsbussarna i Lund med syfte att minska hållplatsuppehållen och trängseln på hållplatserna, förbättra punktligheten, minska stressen för förarna och förbättra fördelningen av resenärerna i bussen.

Om pilotprojektet i Lund blir framgångsrikt kommer det i framtiden att bli möjligt att stiga på bussen genom alla dörrar även i andra skånska städer.

Stadsbussarna i Lund körs av Nettbuss på uppdrag av Skånetrafiken.

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

  1. Blir kanon för föraren. Men för bussbolaget kan det bli ängsligt. Avtal typ man har i stockholm där hela ersättningen ligger på verifieringen kan bli ängslig.

    • I Lund får man också ersättning via påstigande resenärer. Som tur är har alla stadsbussar i Lund automatiskt passagerarräkningssystem vid alla dörrar. Tror inte något bussbolag skulle gå med på detta om man inte säkrade intäkten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)