Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stenungsunds kommun förlorade mot bussbolag

Nordia kommun har vunnit ett principiellt viktigt mål mot Stenungsunds kommun.

Nordia Buss har vunnit ett principiellt viktigt mål mot Stenungsunds kommun.

Högsta Domstolen, HD, har nekat Stenungsunds kommun prövningstillstånd i målet mellan kommunen och bussföretaget Nordia Buss. Därmed står den tidigare domen från Hovrätten för västra Sverige fast. Stenungsunds kommun dömdes av hovrätten att betala en dryg miljon plus ränta till bussföretaget. ”En stor och viktig dag för bussbranschen med en så säkerställd seger”, kommenterar Nordia Buss´ vd Per Nordin.

Målet, som vi tidigare rapporterat om, gällde att kommunen upphandlade hyra av tre  bussar till övningskörning hos Vuxenutbildningen.

När kommunen hade skrivit avtal med bussbolaget, Nordia Buss i Rönnäng, tyckte man att det blev för dyrt och köpte själv två gamla bussar till utbildningen och hyrde bara en från Nordia Buss. Så får man inte göra, slog hovrätten fast.

I och med att HD har nekat kommunen prövningstillstånd står hovrättsdomen fast.

Bakgrunden är att Stenungsunds kommun hösten 2012 genomförde en offentlig upphandling som gällde hyra av en till tre bussar till Vuxenutbildningens övningskörning. Antalet bussar som skulle hyras in varierade eftersom utbildningens behov var olika vid olika tidpunkter.

I upphandlingen ställde man bland annat krav på lägst miljöklass Euro 4, vilket i praktiken innebar att bussarna kunde vara högst 6 – 7 år gamla. Det enda anbudet kom in från Nordia Buss som därmed vann upphandlingen. Stenungsunds kommun skrev avtal med bussföretaget. Avtalstiden var två år med start den 1 november 2012.

När några månader hade gått ansåg kommunen att det blev för dyrt att hyra buss från Nordia Buss. Istället köpte man in två egna bussar. Dessa var 15 år gamla och uppfyllde således inte kommunens egna miljökrav. De behövde också repareras ofta.

Samtidigt ansåg kommunen att man ändå levde upp till sin del av avtalet då man fortsatte att hyra en buss av Nordia Buss. Det innebar att bussföretaget hade leveransskyldighet för tre bussar, medan kommunen ansåg att man bara behövde hyra in en. Bussbolaget hade i sitt anbud varit medveten om att antalet bussar som hyrdes in kunde variera och räknat in detta när man kalkylerade sin affärsrisk. Man ansåg att om utbildningen behövde hyra in mer än en buss skulle kommunen enligt avtalet hyra en eventuell andra och tredje buss från bussbolaget.

Det hela gick först till Uddevalla tingsrätt och därifrån till Hovrätten för västra Götaland. Domstolen gick helt på Nordia Buss´ linje och dömde Stenungsunds kommun till ett skadestånd som med ränta hamnar på cirka 1,3 miljoner. Dessutom måste kommunen betala parternas rättegångskostnader på cirka en halv miljon kronor.

Kommunen ville driva frågan vidare till HD, men fick således nej där.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)