Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nordisk busstandard rycker närmare

Den arbetsgrupp som ska ta fram en gemensam nordisk standard för bussar i upphandlad busstrafik. Från vänster: Jofri Lunde NHO Transport, Ragnar Krosser NHO Transport, Lars-Erik Jensen Standard Norge, Øystein Fjæra Ruter, Maria Övergaard SLL TF, Elisabeth Andreasson EMA konsulting, Elof Winroth Prospero, Grøtting Olov Kollektivtrafikk, Mattias Adell Svensk Kollektivtrafik, Arne Fredheim Kollektivtrafikk, Ingvar Johannesson Straeto, Sjur Brenden NHO Transport, Alan Björk Sveriges Bussföretag  Foto: Sveriges Bussföretag.

Den arbetsgrupp som ska ta fram en gemensam nordisk standard för bussar i upphandlad busstrafik. Från vänster: Jofri Lunde NHO Transport, Ragnar Krosser NHO Transport, Lars-Erik Jensen Standard Norge, Øystein Fjæra Ruter, Maria Övergaard SLL TF, Elisabeth Andreasson EMA konsulting, Elof Winroth Prospero, Grøtting Olov Kollektivtrafikk, Mattias Adell Svensk Kollektivtrafik, Arne Fredheim Kollektivtrafikk, Ingvar Johannesson Straeto, Sjur Brenden NHO Transport, Alan Björk Sveriges Bussföretag Foto: Sveriges Bussföretag.

En gemensam nordisk standard när det gäller upphandlingskrav på bussar närmar sig.  Syftet är att undvika fördyrande särkrav och göra det möjligt att flytta bussar i den upphandlade busstrafiken inom Norden. Planen, Bus Nordic,  ska harmonisera de olika nordiska ländernas krav i samband med upphandling av busstrafik. Danmark står dock utanför standardiseringsarbetet.

BusNordic ska synkronisera de redan pågående initiativen till ett gemensamt nordiskt dokument som beskriver de funktionskrav som ska utgöra standard vid upphandlingar av busstrafik i de nordiska länderna.

Det gemensamma dokumentet kommer beskriva de funktionskrav som går utöver EU:s regler och gällande lagar.

Målet är att fåp fram ett gemensamt dokument som beskriver de funktionskrav som ska vara standard vid upphandlingar av busstrafik i hela Norden. Dessutom vill man taa fram ett förslag till plan för hur det gemensamma dokumentet sk genomföras.

Dessutom ska man ta fram förslag på en Nordisk förvaltningsorganisation som ansvarar för uppdateringar och utveckling av dokumentet.

– Vi delar alla samma vision, att fler ska resa billigare med oss. Enas vi om ett gemensamt dokument som beskriver de funktionskrav som ska utgöra standard vid upphandlingar av busstrafik i de Nordiska länderna, så ökar marknaden. Vi gör det lättare att flytta bussar mellan länderna och olika avtalsområden. Det bidrar till en mer kostnadseffektiv kollektivtrafik, säger Elisabeth Andreasson som är gemensam projektledare i arbetet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)