Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

MAN i projekt om framtidens hybridbuss

MAN utvecklar framtidens hybridbuss inom ramen för ett EU-projekt. Foto:MAN.

MAN utvecklar framtidens hybridbuss inom ramen för ett EU-projekt. Foto:MAN.

Buss-och lastbilstillverkaren MAN arbetar med att utveckla framtidens hybridbuss. Arbetet sker inom ramen för ett EU-projekt, ECOCHAMPS, som syftar till att utveckla hybridtekniken för såväl person- som  godstrafikfordon. MAN deltar som partner i projektet när det gäller bussapplikationer av en utvecklad hybridteknologi.

Totalt deltar 26 aktörer som partners i projektet vars mål är att utveckla en effektiv, kompakt, robust och kostnadseffektiv hybriddrivlina för olika användningsområden. MAN arbetar med att utveckla en hybridbuss med en drivlina som är upp till 20 procent effektivare än dagens drivlinor.

– I synnerhet när det gäller stadsbussar ser vi en enorm potential för elektrifierade tillämpningar. Men totalkostnaden för fordonets hela livstid, Total Cost of Ownership (TOC), spelar en mycket viktig roll för trafikföretagen, framhåller Götz von Esebeck som är chef för elektromobilitet vid MAN Truck & Bus.

MAN ser hybriddrift som  ett bra komplement till företagets produktutbud. Företaget anser att hybridbussar kan utgöra ett värdefullt bidrag när det gäller låga utsläpp, dels som en ”brygga” till framtida helt elektriska bussar, dels som ett alternativ till dagens bussar för trafik mellan förorter eller landsbygd och innerstäder.

MAN kommer att presentera en hybridbuss som är utvecklad inom ramen för ECOCHAMPS under det fjärde kvartalet i år.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)