Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vd-skifte på Gamla Uppsala Buss

Jonas Skovgaard, ny vd för Gamla Uppsala Buss AB.

Jonas Skovgaard, ny vd för Gamla Uppsala Buss AB.

Gamla Uppsala Buss (GUB), som ägs av Region Uppsala, har ny vd sedan en tid. Det är Jonas Skovgaard som närmast kommer från SJ där han arbetat som affärschef och bland annat ansvarade för upphandlade affärer: Tåg i Bergslagen samt Västtågen (pendel- och regionaltågen i västra Sverige).

Jonas Skovgaard har även varit chef för SJ:s trafikledning och har därutöver en bakgrund som managementkonsult på bland annat Accenture samt som chef för trafikplaneringen på Arlanda flygplats. Han efterträder GUB:s tidigare vd Claes-Göran Alm.

Jonas Skovgaard och Claes-Göran Alm kommer att arbeta parallellt i ett par månader innan Alm går i pension.

– Att få möjligheten att axla vd-rollen för en organisation som GUB är oerhört spännande. Jag är stolt och glad över att få möjligheten att tillsammans med GUB:s medarbetare fortsätta att utveckla verksamheten, säger Jonas Skovgaard.

Han betonar att en viktig komponent i beslutet att ta uppdraget har varit  GUB:s aktiva miljöarbete. GUB är sedan 1998 miljöcertifierat enligt ISO 14001 och har länge arbetat med att förbättra sin miljöprestanda. Under 2016 kördes näst intill 70 procent av GUB:s trafik med fossilfria drivmedel och målet för 2017 är att minst 75 procent av trafiken ska vara fossilfri, med en ökning av andelen om 10 procentenheter per år till en 100 procent fossilfri trafik år 2020.

– Trots att GUB ett mycket välskött och lönsamt bolag så saknas inte utmaningar, säger Jonas Skovgaard.

– Vi har och kommer ha ett stort behov av att rekrytera förare. GUB var tidigt ute och startade en egen utbildning av förare för att på det sättet säkra tillgången på bra förare. Redan 2008 startade GUB sin egen utbildning. Vi ser nu att flera aktörer i branschen följer efter och startar egna utbildningar, säger Jonas Skovgaard.

En annan stor förändring i verksamheten är det nya stadsbusslinjenätet som får premiär den 14 augusti.

GUB har idag cirka 500 medarbetare och en omsättning på 450 miljoner kronor.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)