Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal: Högre lön för bussförare med lång erfarenhet

Kommunal vill ha högre lön för bussförare med minst åtta års erfarenhet. Foto: Volvo Bussar.

Kommunal vill ha högre lön för bussförare med minst åtta års erfarenhet. Foto: Volvo Bussar.

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Bussföretag har nu utväxlat sina krav inför ett nytt bussbranschavtal. Kommunal kräver bland annat kortare arbetstid för förarna medan arbetsgivarna vill ha flexiblare arbetstidsregler. Det nuvarande avtalet mellan parterna löper ut den 30 september.

När det gäller arbetstiderna vill Kommunal bland annat ha längre dygnsvila, kortare ramtider och att förare ska starta och avsluta arbetspasset på samma plats. Kommunal vill också att en sjätte, högre löneklass införs för förare som har arbetat i yrket mer än åtta år.

Arbetsgivarsidan vill bland annat ha flexiblare regler nör det gäller när raster ska tas ut. Man vill också att rasten inte ingår i uppräkningstiden samt kunna göra individuella överenskommelser om förläggningen av arbetstider om fridagar, raster, pauser och ramtid. Från arbetsgivarna vill man också att en absolut fredsplikt införs.

Därmed skulle sympatiåtgärder inom bussbranschen bli otillåtna vid konflikter inom andra avtalsområden.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)