Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största busstillverkaren satsar på ny individanpassad trafik

Daimler Buses satsar på att arbeta tillsammans med unga startup-företag för att skapa nya kollektivtrafikläsningar. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses satsar på att arbeta tillsammans med unga startup-företag för att skapa nya kollektivtrafikläsningar. Foto: Daimler Buses.

Europas största busstillverkare, Daimler Buses (Mercedes-Benz, Setra m fl) satsar på nya former av kombinerad mobilitet och individanpassad kollektivtrafik. Det är en utveckling som allt fler aktörer tror på för en nära framtid. Nyligen rapporterade vi om hur Transdev Sverige har börjat arbeta med att utveckla kollektivtrafiken i den här riktningen.  Och både för Transdev och Daimler Buses finns en gemensam nämnare – man investerar i så kallade startup-företag utanför branschen. Det är där mycket av utvecklingen sker.

Daimler Buses har nu via EvoBus gått in som strategisk investerare i tyska CleverShuttle med bas i Berlin. Syftet är att erbjuda kollektivtrafikmyndigheter och trafikföretag innovativa lösningar när det gäller efterfrågestyrd och individanpassad kollektivtrafik. Det hela bygger på digitala lösningar som optimerar trafikföretagens erbjudanden till enskilda kunders behov och önskemål.

CleverShuttle har utvecklat en mjukvaruplattform som gör det möjligt för trafikföretag och kollektivtrafikmyndigheter att anpassa sina kunderbjudanden till kundernas behov vid varje givet tillfälle. Därmed får man transportlösningar och transporterbjudanden som ör bättre anpassade till kundernas krav ch samtidigt mer ekonomisk.

Sedan i fjol har Daimler Buses en särskild avdelning för mobilitetslösningar. Den fungerar som en tankesmedja, dels för att utveckla nya affärsmodeller för kollektivtrafiken, dels för helt nya koncept. Daimler ser verksamheten som en  ny, men viktig del av sin bussverksaamhet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)