Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unik sambulans ska köras av Skellefteå Buss

En Scania/Irizar i8, dock ej i Västerbotten. Foto: Irizar.

En Scania/Irizar i8, dock ej i Västerbotten. Foto: Irizar.

Skellefteå Buss, som ägs av Skellefteå kommun, har vunnit upphandlingen av sambulansen i Västerbottens läns landsting.  När avtalet träder i kraft i mars 2018 kommer Skellefteå buss att trafikera E4 i länet med en specialbyggd buss för sjuktransport.

Från 1999 körde dåvarande Norsjöbuss sambulansen i Västerbotten. Skellefteå buss har sedan förvärvet av Norsjöbuss 2006 haft hand om sambulansverksamheten. Det nuvarande avtalet mellan Skellefteå buss och landstinget går ut i mars 2018. Skellefteå buss har vunnit den nya upphandlingen om ett avtal som omfattar fyra år plus tre optionsår.

Bussen kommer att börja byggas under hösten för att kunna tas i trafik i mars nästa år. Sambulansen trafikerar sträckan Skellefteå – Umeå tur och retur två gånger dagligen med transporter av både patienter och sjukvårdsutrustning. Omfattningen av sambulanstrafiken blir samma i det nya avtalet som i det nuvarande.

Den nya sambulansen blir i grunden av märket Scania. Sambulansen kommer sedan att specialutrustas i spanska San Sebastian av Irizar. Bussen blir av modell Irizar I8 och kommer att ha fyra bår/säng-platser, fyra rullstolsplatser och plats för 18 sittande. Längst bak finns två platser för intensivvård och bussen ska även ha två arbetsytor för sjukvårdare.

–  Vi värderar säkerhetsaspekten högt. Arbetsmiljöverket har slagit ner på att sjuksköterskor inte får jobba obältade under transport. Vi gör en konstruktion där sjuksköterskorna ska kunna flytta stolarna längs skenor för att hamna i rätt läge och samtidigt vara bältade. Det blir en väldigt avancerad lösning, säger Andreas Olofsson, vd för Skellefteå Buss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)