Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Mer flexibilitet behövs för bussförare”

Tomas Byberg, vd för bussföretaget Byberg&Nordin. Foto: Ulo Maasing.

Tomas Byberg, vd för bussföretaget Byberg&Nordin. Foto: Ulo Maasing.

För att göra bussföraryrket attraktivt krävs mer av individuell anpassning, inte fler tvingande regler. Det säger Tomas Byberg, vd för bussföretaget Byberg & Nordin, i en artikel i Svenskt Näringslivs nyhetsbrev. Under högsäsong har företaget behov av dubbelt så många förare som under lågsäsong.

Markanta toppar i efterfrågan gör att företaget behöver komplettera med visstidsanställda bussförare. Att få fram fasta heltidstjänster åt alla förare som behövs under efterfrågetopparna är omöjligt, anser Tomas Byberg.

– Många av förarna som jobbar under högsäsong vill inte vara tillsvidareanställda. Den som är visstidsanställd har alltid möjlighet att tacka nej till jobb, och den friheten vill de behålla. Dessutom har de ofta andra arbeten vid sidan av, säger han till nyhetsbrevet från Svenskt Näringsliv.

– Vi försöker erbjuda så många heltidstjänster och tillsvidaretjänster som vi har förutsättningar för, men kraven på att alla ska vara tillsvidare anställda på heltid är inte applicerbart i bussbranschen, det fungerar inte, säger Tomas Byberg.

Han varnar i artikeln för vad konsekvenserna blir om allmänn visstidsanställning försvinner.

– Då Vi försöker erbjuda så många heltidstjänster och tillsvidaretjänster som vi har förutsättningar för, men kraven på att alla ska vara tillsvidare anställda på heltid är inte applicerbart i bussbranschen, det fungerar inte, säger Tomas Byberg.

– Vi måste hitta modeller som ger möjlighet till individuell anpassning. Då känns det inte som ett modernt tankesätt att sätta flera tvingande regler som gör yrket mindre attraktivt för många tänkbara medarbetare.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Och hur löste man detta innan allmän visstidsanställning fanns? Eller har bussbranschen förändrats så i grunden på dessa år? Nej vanliga timanställningar och begränsade visstidsanställningar fungerade förr och lär göra så igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)