Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina kritiseras för mobilkoll

Nobina och Telia har registrerat resenärernas rörelsemönsrter på Södertörn. Informationen har varit anonym, men Datainspektionen är kritisk. Foto: Ulo Maasing.

Nobina och Telia har registrerat resenärernas rörelsemönster på Södertörn. Informationen har varit anonym, men Datainspektionen är kritisk. Foto: Ulo Maasing.

Nobinas och Telias gemensamma projekt för att kartlägga resmönster i södra Storstockholm kritiseras av Datainspektionen, rapporterar Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram i Stockholm. Under ett par månader i vintras registrerade Telia och Nobina reseströmmarna på Södertörn i södra Storstockholm med hjälp av resenärernas mobiltelefoner. Resenärerna informerades inte om registreringen där all  information hade anonymiserats.

Det gick alltså inte att se vem som rörde sig var. Men samtidigt kunde Nobina kartlägga resemönstren.

– Samarbetet med Telia syftar till att vi ska få bättre insikter om hur resenärerna förflyttar sig, och då inte enbart när de reser med våra bussar. Det ger oss insikter kring hur vi kan anpassa oss efter människors verkliga behov av mobilitet. Med den här metoden hoppas vi även få information om nya resebehov snabbare för att kunna erbjuda bättre lösningar som svarar mot samhällets förväntningar, säger Henrik Dagnäs, vice vd på Nobina Sverige, tidigare i sommar nr Nobina presenterade projektet.

Men trots att informationen är helt anonym riktar Datainspektionen nu kritik mot projektet.

– Problemet med anonymisering är att det är svårt att göra så att man inte ska kunna spåra tillbaka på något sätt, säger Adolf Slama, IT- och säkerhetsspecialist på Datainspektionen, till SvT Nyheter Stockholm.

Slama menar att det hade varit bättre att informera folk om datainsamlingen. Då hade situationen varit en annan, säger han.

– Resenärerna skulle slippa känslan av att vara övervakade, utan att man gör det på frivillig bas.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)