Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

(S)-förslag: Tryggare för HBTQ-personer i kollektivtrafiken

Talla Alkurdi(S), oppositionstrafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Talla Alkurdi(S), oppositionstrafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Hot, stök och trakasserier kan få HBTQ-personer att välja bort kollektivtrafiken, anser socialdemokraterna i Stockholms läns landsting. Nu vill man etablera ett trygghetsråd med företrädare för SL, operatörer, kommuner, organisationer och resenärer. Rådet ska ta reda på vad som måste göras för att minska den upplevda otryggheten på bussar och tåg.

– Det är ett problem att det saknas tillräckligt bra statistik över vilka som känner sig otrygga, varför och på vilket sätt. Men det vi vet är att HBTQ-personer känner sig extra utsatta, säger Talla Alkurdi, oppositionstrafiklandstingsråd (S) till Stockholmdirekt.

– Vad trygghetsrådet kommer fram till återstår att se. Men vi har till exempel föreslagit att SL:s bussar under nattrafik stannar där resenärerna önskar, till exempel närmare deras hem, i stället för vid hållplatsen.

Sådana nattstopp i busstrafiken finns redan i flera städer i Sverige, medan en hel del tyska städer har en annan lösning. Resenären säger till buss-, spårvägs- eller tunnelbaneföraren att de vill ha skjuts ända hem till dörren. Då möts de av en taxi vid sin hållplats som till ett fast pris kör resenären till bostaden. Taxibilen lämnar inte adressen förrän kunden har gått in och porten eller dörren har stängts bakom denne.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)