Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tyskt Samtrafiken startas av branschorganisation

Ett gemensamt biljett- och betalsystem planeras i Tyskland. Det ska göra det lättare för resenärerna, som här i Wiesbaden. Foto: Ulo Maasing.

Ett gemensamt biljett- och betalsystem planeras i Tyskland. Det ska göra det lättare för resenärerna, som här i Wiesbaden. Foto: Ulo Maasing.

Den tyska kollektivtrafikföreningen VDV arbetar nu med att skapa en gemensam biljett- och betalplattform samt en gemensam organisation för främst offentliga huvudmän och samhällsägda trafikföretag, ett slags tyskt Samtrafiken. VDV, Verband Deutscher Verkehrsunternehmen, är Tysklands motsvarighet till Svensk Kollektivtrafik. Målet är också att  kunna erbjuda även privata trafikföretag anslutning i någon form.

– Vi ser att det finns fördelar för alla inblandande på den nya tyska marknaden att göra vissa gemensamma utvecklingsprojekt, eftersom vi alla kan dra fördel av resultaten på några års sikt, sa VDV:s vd Oliver Wolff,när han presenterade satsningen för deltagarna i den internationella kollektivtrafikunionen UITPs EU-kommitté på tisdagen.

För att skaffa sig kunskap har man studera utvecklingen i Finland, Österrike och Italien, men även till viss del i Sverige.

Att Tyskland inlett sitt projekt kring gemensamma biljett- och betalsystem för kollektivtrafiken ska ses mot bakgrund av den marknadsöppning som pågår i Tyskland. Där har bland annat marknaden för långväga expressbusstrafik öppnats de senaste åren.

Omkring 450 tyska lokaltrafikföretag och huvudmän är medlemmar i VDV. De svarar för över 90 procent av den lokala och regionala kollektivtrafiken i landet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)