Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utredning: ”Spritbussarna nästan borta”

Det var i maj förra året som Tullverket inledde insatserna mot smuggelbussarna. Foto: Tullverket.

Det var i maj förra året som Tullverket inledde insatserna mot smuggelbussarna. Foto: Tullverket.

Den omfattande alkoholsmugglingen med buss har i stort sett upphört. Kvar är en fortsatt smuggling i mindre skala med skåpbilar och släpvagnar. Det konstaterar en ny rapport till regeringen om gemensamma satsningar från myndigheterna mot organiserad brottslighet.

Det var i maj i fjol som polis, tull, skatteverket och försäkringskassan genomförde en stor kontroll i Helsingborg och vid Öresundsbron. Insatsen var riktad mot bussbolag som specialiserat sig på att maskera resor till gränshandeln i norra Tyskland som vanliga shoppingresor med ”falska” bussresenärer. Deras uppgift var att agera målvakter.

Flera insatser följde och myndigheterna fann att ett stort antal spritbussar  och enligt rapporten har trafiken med smuggelbussarna i stort upphört sedan maj i år. Då hade ett antal av de inblandade i smugglingen dömts för brottsligheten.

En av effekterna av insatsen mot smuggelbussarna är en avsevärt minskad tillgång av alkohol för ungdomar enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). CAN bedömer att det totala antalet personer som köpt insmugglad alkohol har minskat med 25 procent under och efter insatsen, jämfört med motsvarande period året innan.

Antalet alkoholrelaterade brott och olyckor har också minskat och en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten har försvunnit.

Några exempel på åtgärder som myndigheterna hittills har vidtagit Under insatsen:

Polisen har kontrollerat drygt 1 700 fordon med koppling till alkoholinförsel och utfärdat ordningsföreläggande för trafikbrott avseende 1 056 personer till en sammanlagt bötesbelopp på drygt 3,2 miljoner kr. Gränspolisen har i flera fall kunnat avvisa passagerare direkt vid gränsen.

Tullverket har omhändertagit och beslagtagit drygt 145 000 liter alkohol, lagfört personer och gjort omhändertagande med stöd av lag (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. Chaufförer och passagerare har påförts ca 675 000 kr i transporttillägg. Målvakter har dömts till fängelse samt utvisning.

Kronofogdemyndigheten har drivit in ca 100 000 kr från personer som agerade målvakter på en spritbuss och verkställt betalningssäkring med 35 000 kr, utifrån skattefordran, av ett bussläp som används för nköpsresor.

Ekobrottsmyndigheten har åtalat tongivande aktörer samt haft en central roll i underrättelsesamverkan.

Skatteverket har genomfört skatteutredningar vilket medfört ca 6 miljoner kr i höjningar avseende alkoholskatt.

Försäkringskassan har selekterat ut 117 ärenden för vidare kontroll av förmån som utbetalas. Av dessa har 68 personer gjort mellan 3–17 resor vardera under 2017. Mot fem personer har det påförts återbetalningskrav om cirka 1,5 miljoner kr.

Transportstyrelsen har tagit emot rapporter om överlaster och underrättelser, vilket lett till företagskontroller och tillsynsärenden.

Arbetsförmedlingen har genomfört kontrollutredningar där återkrav har beslutats drygt 81 000 kr och en begäran om återkrav gjorts på drygt 500 000 kr.

Migrationsverket har upptäckt att personer med lagakraftvunna utvisnings- eller avvisningsbeslut och som borde ha lämnat landet, har agerat målvakter.

Rapporten presenterar också flera förslag om fortsatt samarbete mellan myndigheterna för att bekämpa organiserad brottslighet.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)