Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utrop i Göteborg både bittida och sent

Tydligare, tidigare, senare. Västtrafik har förbättrat de yttre utropen på bussar och spårvagnar. Foto: Ulo Maasing.

Tydligare, tidigare, senare. Västtrafik har förbättrat de yttre utropen på bussar och spårvagnar. Foto: Ulo Maasing.

Nu är det lättare för såväl synskadade som andra att ta rätt buss eller spårvagn i Göteborg. Tiderna för de yttre utropen är förlängda och dessutom lovar Västtrafik att de ska höras bra.

Utropen sker när fordonet kommer till hållplatsen och berättar linjenummer och destination. Utrop utanför fordonen är särskilt viktiga för att personer med synnedsättning ska kunna resa på samma villkor som alla andra.

– Vår målsättning är att det ska vara enkelt och tryggt för alla att använda kollektivtrafiken. Därför känns det bra att vi nu förlänger tiderna för utropen och ser till att de är tydliga och hörs bra, säger Christer Olsson, ansvarig för Västtrafiks spårvagnstrafik.

Tiderna för utropen har utökats och genomförs nu dagligen mellan 06.00 och 22.00. Tidigare gjordes de mellan 07:00 och 20:00. Dock kommer volymen att vara något lägre tidigt på morgonen och sent på kvällen.

– Detta besked gläder oss som grupp, då tillgängligheten ökar och banar väg för resande dygnet runt. Det gör att vi på sikt kan resa på samma villkor som alla andra, säger Alireza G Alipour, ordförande Synskadades Riksförbund Göteborg.

Riktlinjerna för utropen är en kompromiss mellan Västtrafik och Göteborgs Stads miljöförvaltning, där hänsyn tagits både till tillgänglighet för synnedsatta och upplevda bullerproblem för boende i närheten av hållplatser.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)